СТОТИНЕ мештана вароши Коул Гроув у америчкој држави Охајо у понедељак је освануло уз ружичасту воду у чесмама. Иако су разумљиво били узнемирени и шокирани, локални званичници и представници водовода рекли су им да нема разлога за панику и да могу слободно да пију чесмовачу, али да би могла да им офарба веш.

Прочитајте још: ШИФРА НИЈЕ ПРОБЛЕМ: Туриста из прве отворио сеф закључан деценијама

До инцидента са дречавим исходом дошло је услед квара на пумпи у постројењу за прераду воде када је у резервоар процурела већа количина натријум перманганата, који се користи како би се побољшао мирис и укус воде, сузбиле речне шкољке које могу да се појаве и уклонили трагови појединих метала.


Прочитајте још: ЛЕГЕНДА: Опљачкао две банке наоружан авокадом!?


Лабораторијска тестирања су ипак показала да је ова хемикалија ипак била у оквиру дозвољене концентрације иако је она била око 13 пута већа него иначе, а званичник водовода је рекао је за локалне медије да једињење уопште није опасно након што се раствори у води. Ово није умирило многе мештане који су се ипак одлучили да купују флаширану воду.

Систем је неколико пута прочишћаван од понедељка, али је боја вероватно и даље присутна у појединим домаћинствима па им из водовода саветују да пусте воду да тече док се не врати у нормалу.

(odditycentral.com)