ЗА савремене туристе, деценијама популарне туристичке дестинације, као што су Венеција, Барселона или Париз, више нису у жижи интересовања. Посетиоци сада траже нешто потпуно другачије. Рецимо – тотално помрачење Сунца.

Рекло би се, помрачење Сунца – па шта? Обична природна појава. Док се нису умешали способни предузетници који су схватили да су данашњи туристи жељни да упознају мештане, виде и доживе нешто аутентично.

Помрачење Сунца, најављено за 2. јули, већ је изазвало туристички бум. Због чистог неба, територија северног Чилеа, једна је од најбољих локација на свету за посматрање астрономских феномена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Месец - крвав, плав, па невидљив

„Имамо две области интересовања. Научници желе да, посматрајући Сунце, изврше мерења, као и како се по Ајнштајновој општој теорији релативитета, светлост Сунца криви због гравитације. Проучава се и феномен короне, која се види само током помрачења. Тај део атмосфере осцилира око Сунца на неколико милиона степени, и начин на који се загрева није добро проучен“, објаснио је Иво Савијан из Опсерваторије Ла Сила у Чилеу.

У региону Кокимбо, хотелске собе и авио-карте месецима су распродате. Очекује се око 400.000 посетилаца.

„Људи су полудели. Све је већ резервисано, све касни, све се фокусира на помрачење“, каже једна Чилеанка.

У овим крајевима, последње тотално помрачење Сунца догодило се пре пола миленијума. До наредног, протећи ће још 200 година.

(РТС)