До сада непознате фотографије са Вудстока приказане су први пут после 50 година, пошто је уметник Ник Клемет одлучио да скрене пажњу на рад тада 22-годишњег фотографа једног независног листа, Марка Гофа.

Како преноси АП, Гоф је током фестивала снимио стотине фотографија извођача и публике, а неке од њих до сада нико није видео.

Неке од фотографија су објављене, а негативи су сачувани у његовом дому у Милвокију и ретко су помињани док је Гоф одгајао две ћерке, мењао послове и на крају умро прошлог новембра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отказан јубиларни 50. Вудсток

Клемент је одлучио да објави десетине Гофових фотографија, а његове ћерке кажу да су оне прозор у оно што је њихов отац видео током хаотичног летњег викенда 1969. године.

Марк Гоф је био међу акредитованим новинарима који су пратили фестивал, међу којима су била највећа имена рок фотографије.

Гоф је био морнарички ветеран дуге косе и фотографисао је за независни лист Калеидоскоп.

Током викенда од 15. до 18. августа кроз објектив је гледао Арла Гутрија, Д Бенд и Ричија Хевенса, али је ишао по блатњавим пољанама и сликао опчињену публику.

Део његовог рада документује контракултурни покрет, а на једној његовој познатој фотографији види се комичар Џорџ Карлин кога хапси полиција због увредљивог говора.

Марк Гоф


Гофф је сачувао 225 фотографија са Вудстока, а његова бивша супруга Барбара Ремингс каже да их је око 60 штампано у време када су снимљене, укљућујући ону са Џенис Џоплин.

Гоф је неке од својих фотографија поставио на Фејсбуку поводом 40. годишњице фестивала, 2009. године, а своју прес картицу и један број фотографија поклонио је Њусеуму у Вашингтону за изложбу одржану те године.


У то време изјавио је да о Вудстоку раније није размишљао више него као о пет минута у деценијама.

Марк Гоф је наставио да ради и вози свој Харли Дејвидсон и док се борио са раком панкреаса.


Умро је 30. новембра прошле године у 71. години, само неколико недеља након што је Клемент почео да трага за њим.