Антарктичка озонска рупа најмања је од када је почело њено праћење 1982. године, али упркос томе што се смањује употреба хемикалија штетних по озонски омотач, научници објашњавају да проблем још није решен.

Стручњаци америчке Националне администрације за океане и атмосферу и Насе у великој мери приписују резултате неуобичајено топлим температурама у том слоју атмосфере.

Озонска рупа, која се састоји од истрошеног слоја озона између 11 и 40 километара изнад површине Антарктика, достигла је ове године свој врхунац 8. септембра покривајући површину нешто већу од десет милиона километара квадратних, а онда се смањила на 6,2 милиона километара квадратних до краја октобра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NAUČNICI ZABRINUTI: Na Antarktiku otkrivena rupa velika kao 2/3 Menhetna

Током година када владају уобичајене временске околности, озонска рупа нарасте на максималних 12,8 милиона километара квадратних, саопштиле су две агенције, пише "Вашингтон пост".

Ове године је трећи пут у последње четири деценије да су временски системи изазвали стратосферне температуре које спречавају губитак озона.

Сличне временске околности довеле су до неуобичајено малих озонских рупа 1988. и 2002. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Led koji se topi na Aljasci alarm za stanovnike i naučnike

"Ово је редак догађај који и даље покушавамо да разумемо. Да се ово загревање није десило, вероватно бисмо гледали у озонску рупу уобичајене величине", навела је Сузан Страхан, атмосферска научница у Насином свемирском центру „Годард“.

Стратосферни озонски омотач помаже у одбијању надолазећег ултраљубичастог зрачења Сунца, штитећи живи свет на Земљи од његових штетних ефеката, пренео је РТС.

Међутим, хемикалије које се користе у расхладне сврхе, попут хлорофлуороугљеника и хидрофлуороугљеника, разбијају молекуле озона, излажући површину Земље већем зрачењу.

Протокол у Ментреалу, међународни споразум који је ступио на снагу 1988. године, смањио је ослобађање поменутих хемикалија, чији је животни век у атмосфери неколико деценија и током тог периода могу да униште изузетно велике количине озона.