У ТОКУ је кампања за избор савета националних мањина. У тој атмосфери се пооштрава реторика и износе информације о стању на југу централне Србије које немају никакво упориште у стварности.

Тако председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, за "Новости", одговара на питање - зашто лидери Албанаца с југа централне Србије баш сада отварају питање својих, наводно, угрожених права.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Харадинај: Први резултати нацрта статута ЗСО 4. или 5.августа

* Они се жале да не могу да остваре све што је законом прописано...

- Нека изађу са конкретним подацима: шта је то што им Устав Србије и прописи о националним мањинама омогућавају, а не добијају. На пример, у Прешеву су Албанци на руководећим положајима, око 65 одсто полицајаца су припадници те заједнице. У Бујановцу веома добро функционише коалиција Албанаца и Срба, а тамо је у полицији око 40 одсто Албанаца. Имају слободу кретања, наставу на свом језику, лечење о трошку државе...

НЕМА ПАРАЛЕЛЕ СА СЕВЕРОМ КиМ * КАКО гледате на сталне захтеве Албанца с југа централне Србије да добију права као Срби на северу КиМ? - Ту не може да се повуче никаква паралела. Албанци с југа остварују гарантована права, а о КиМ се воде преговори у Бриселу.

* Зашто се онда упорно окрећу ка Приштини или Тирани, очекујући одатле неки "спас"?

- Не видим ниједан оправдан разлог да се било који проблеми, уколико их има, решавају на неком другом месту, осим у оквиру надлежних органа Србије. И премијер и доскорашњи и актуелни председници Албаније, Еди Рама, Бујар Нишани и Иљир Мета, током посета Прешеву и Бујановцу послали су јасне поруке: да су Албанци из тих општина грађани Републике Србије и да је Београд адреса за решавање њихових проблема.

* Колико су избори за савете националних мањина, "подгрејали" атмосферу?

- Сигурно да јесу. Тренутно је у бирачким списковима око 38.000 Албанаца с правом гласа, а очекујемо да ће их још бити уписано. Логична је жеља учесника да добију подршку што више припадника свог народа, али у тој кампањи не сме да се ствара атмосфера која ће реметити нормалан живот грађана у тим општинама.

* У току је и битка за значајна средства из државне касе...

- Национални савет Албанаца годишње добија око 14 милиона динара, а ту је и могућност запошљавања на разним положајима у оквиру националног савета.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Тачи: Нема те силе која нас може натерати и да разговарамо о подели Косова

ПРЕДСТАВНИЦИ ПРИШТИНСКИХ ВЛАСТИ ПОМИЊУ НОВЕ ТЕМЕ У БРИСЕЛУ

ХОЋЕ ДИЈАЛОГ И О ПРАВИМА У ПРЕШЕВСКОЈ ДОЛИНИ

ПРИШТИНА ће у дијалогу са Београдом о нормализацији односа тражити расправу о правима Албанаца у Прешевској долини - поручено је из кабинета председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија.

Шеф Тачијевог кабинета Беким Чолаку је изјавио да Србија има обавезу да поштује и промовише права мањинских заједница, у складу са високим европским стандардима.

- Као што Косово поштује право Србије да се интересује за српску заједницу на Косову, тако се очекује и да Србија поштује право Косова да се интересује за Албанце у општинама Прешеву, Медвеђи и Бујановцу - рекао је Чолаку.