УСКОРО ћемо имати тачну рачуницу око повећања пензија и плата у јавном сектору. Укинућемо Закон о привременом умањењу пензија, што значи да ће пре краја године, највероватније у новемрбу, бити повећања пензија. Делегација ММФ долази у другој половини септембра, а након разговора са њима, који неће бити лаки, изнећемо конкретне податке.

То у интервјуу, за "Новости", каже министар финансија Синиша Мали, који истиче да је Србија на добром путу опоравка и раста привреде. Он износи и конкретне податке:

- Само у првих шест месеци ове године остварен је раст БДП од 4,5 одсто, што је највиша стопа раста за првих шест месеци у последњој деценији. Суфицит у буџету на крају јула износио је 49,1 милијарду динара, односно око 410 милиона евра, а био је планиран дефицит од 16,7 милијарди динара.

* Постоји ли опасност по фискалну стабилност уколико се истовремено укине Закон о умањењу пензија, повећају пензије онима с најнижим примањима и смање намети на рад?

- Све радимо тако да не угрозимо фискалну стабилност. Ту стабилност смо годинама градили и било би неодговорно да је на било који начин угрозимо. Захваљујући резултатима, имамо простора у буџету и за укидање Закона о привременом умањењу пензија, и за повећање најнижих пензија.

Прочитајте још - Пензије веће од 1. јануара?

* До када ће трајати забрана запошљавања у јавном сектору, пошто се Србија суочава са одласком најискуснијег кадра?

- То ће бити једна од тема у разговорима са ММФ. Међутим, иако траје забрана запошљавања, Владина Комисија за давање сагласности води рачуна о приоритетима. Људи се запошљавају тамо где је дошло до природне селекције, односно одлазака у пензију, а где су неопходни новозапослени кадрови, попут васпитачица и медицинских радника. Стимулативне мере које примењујемо везане су и за то да приватни сектор, који треба да буде носилац раста и развоја економије, додатно ојача, чиме се отварају нова радна места.

Фото З. Јовановић Мачак

* Најавили сте велику реформу Пореске управе...

- Лично ћу се бавити свим аспектима те трансформације, а оформили смо радну групу која се састаје једном недељно. И претходних година је било помака: смањен је број организационих јединица са 178 на 78, пореске пријаве могу да се шаљу електронски, основан је Сектор за пружање услуга пореским обвезницима... Ради се и на подмлађивању кадра: недавно је примљено 100 нових инспектора, али је потребно запошљавање још економиста, правника и ИТ стручњака.

* Грађевинарство је генератор привредног раста. Колико су томе допринели пројекти изградње путева, Београд на води?

- У првих шест месеци ове године повећан је раст грађевинске индустрије за 25 одсто у односу на исти период прошле године. Том препороду значајно је допринео пројекат "Београд на води", на чијем градилишту свакодневно ради више од 1.500 радника. Допринеле су и стотине километара изграђених путева, али и сваки инвеститор који гради фабрику, стамбени објекат, хотел, тржни центар... Много смо говорили о томе да ће Београд постати град кранова и дизалица, и то сада може да се види на сваком кораку.

Прочитајте још - Принудна наплата реже и пензије

* Како да сектор средњих предузећа опстане и ојача?

- Подаци Агенције за привредне регистре показују да расте број регистрованих предузећа, што говори да смо на правом путу. У Регистру привредних субјеката на почетку јула било их је уписано 381.718. Укупан број привредних субјеката је за протеклих пола године порастао за 2,66 одсто, а за годину је повећан за 4,79 одсто.

Фото З. Јовановић Мачак

* Које се још конкретне мере планирају?

- Настојимо да олакшамо пословање свим привредним субјектима. Планирамо смањење рока за повраћај ПДВ, чиме ће се унапредити ликвидност привреде. Планирамо и умањење фискалног оптерећења зарада, као и доношење посебног пакета пореских подстицаја за иновативне активности. Уз то, систем Е-управе омогућава привредницима да не иду од шалтера до шалтера, чиме им штедимо време.


ИСТРАЈНОСТ И ДИСЦИПЛИНА

* КОЛИКО се разликује вођење престонице од руковођења државном касом?

- И један и други положај захтевају велику одговорност, дисциплину, марљивост, а пре свега истрајност и жељу да радите на побољшању квалитета живота грађана. Наравно, сусрео сам се и са различитим изазовима као градоначелник и као министар финансија. Кад смо преузели руковођење градом он је био на ивици банкрота, а на место министра финансија сам дошао кад је буџет Републике стабилан и консолидован.

Фото З. Јовановић Мачак

БЕЗ РЕБАЛАНСА

* ХОЋЕ ли због планираних повишица бити ребаланса буџета?

- У овом тренутку не размишљамо о ребалансу буџета, с обзиром на то да повећања и пензија и плата у јавном сектору можемо да реализујемо из постојећег буџета.