ХИТЛЕР је хтео свет без Јевреја, а Хрватска је желела Хрватску без Срба! За ове речи председника Вучића, изговорене у Бачкој Паланци, нема боље потврде од судбине Љубана Једнака. Живот овог човека из Глине, парадигма је страдања Срба у Хрватској које је започело 1941. године и још траје. Оно што је овај Крајишник за своје 81 лето преживео, најбољи је доказ злочиначке политике хрватске државе према Србима.

У Горњем Селишту код Глине, где су и његови преци вековима живели, Љубан је рођен 1916. Две и по деценије касније, у независној усташкој творевини, на најмонструознији начин спознао је Једнак да више није једнак. Зато што је Србин, руку везаних бодљикавом жицом одведен је, крајем јула 1941, у православну цркву у Глини. У тој српској светињи, свирепо, уз иживљавања, ножевима "србосјецима" усташе су заклале и у јаме бациле 1.764 Срба. Преживео је само Љубан.


Прочитајте још - Клали Србе у цркви док се нису уморили!


После рата, из партизана се вратио у Глину. Није желео да оде са земље предака иако је наредних пола века живео недалеко од места где су га клали. А, онда су комшије поново обукле црне кошуље. Све што им је било на уму још од Павелића оличено је у Туђмановим речима изреченим на Брионима 31. јула 1995. године: "Морамо да нанесемо такве ударце да Срби практично нестану". Шта је то него решавање српског питања у Хрватској по угледу на јеврејско у Трећем рајху?

По рецепту Милета Будака и тактиком спржене земље, нова хрватска држава "Олујом" је убила и протерала Србе који су преживели клање 1941. и њихове потомке. У колони 250.000 страдалника који су спас потражили у Србији био је и Љубан. Умро је у Београду 1997. Његови најмилији кажу - од туге.

Има ли бољег демантија за све лажи хрватских званичника од живота Љубановог?