Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прецизирала је у Београду шта Русија неће прихватити у вези са косовским питањем.

1. Нећемо прихватити лаж да је Косово одвојено од Србије на основу 2. Неће проћи код нас ситуација кад ће нам, вадећи само једну ствар, причати да је то јединствени пример у Европи.
3. Све што ће бити везано за извртање историјског сећања такође неће проћи.

ДАЧИЋ: НЕКА БУДЕ СРАМОТА ЛИЦЕМЕРЕ

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је данас да треба да буде срамота оне који данас говоре да нема више промене граница, јер су они ти који су срушили нашу границу и тиме отворили Пандорину кутију.

Нагласио је да је оно што је предложио председник Србије Александар Вучић, говорећи о разграничењу само жеља да се дође до компромиса.

Прочитајте још: Дачић: Сви виде да Приштина одбија компромис

„Они су нашу границу срушили и сада се сетили да ''нема промена граница''. Отворили сте Пандорину кутију и нема више да се говори о томе. Како вас није срамота, лицемери једни?“, нагласио је Дачић на конференцији за штампу са директорком Департмана за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом.

Казао је да то важи и за Македонију, која се сада, када су њима закуцали на врата, сетила да нема промена граница.

„О којој граници причате, о граници Косова и Србије, а ко је верификовао ту границу? Они који су помогли да Косово постане независно сада говоре о томе да нема промене граница“, критиковао је он.

Казао је да су се сада сви сетили како нема промене граница по етничком принципу, иронично упитавши да није можда ОВК била мултиетничка организација која се борила за мултинационлно Косово.

„Ко мисли да смо, када покажемо жељу за компромисом, слаби - поручујем: немојте да се играте живцима и мишићима Србије“, поручио је Дачић.

Када је реч о ономе што је предлагао раније и предлогу председника Србије Александра Вучића, Дачић је рекао да је он одувек говорио о разграничењу, то јест потреби да се изврши разграничење на српски и албански део Косова.

„То је моје лично мишљење Не могу да комнетаришем шта председник под тим подразумева и које су опције актуелне. Немојмо да говоримо као да је то питање на столу и све решено. То је одраз жеље да се дође до компромиса“, нагласио је он.

Рекао је да постоји много идеја како може да изгледа решење, али да је принципијелна намера приштинског руководства да доведе до тога да Прешево и Бујановац припадну Косову.

„То је за њих решење. Немојмо да изигравамо будале у дијалогу. Највећи проблем за долазак до компромиса су Албанци са Косова и они који их подржавају“, нагласио је он.

Дачић је нагласио да ће Београд наставити борбу за територијални суверенитет и интегритет, а да је оно што је рекао председник покушај да се дође до компромисног решења.

Подсетио је да је председник сам рекао да су мале шансе да се дође до договора.

Што се односа са Русијом тиче каже да Београд жели да гради искрене и партнерске односе, те да у том смислу редовно упознаје пријатеље у Москви са својим ставовима.

Подсетио је да је став Москве да подржи све што је у српском интересу, те додао да Србија засигурно неће изненадити Москву.

Дачић је подвукао да нема решења без Руске Федерације, Кине, али и САД.

„Велику Британију не могу да спомињем више јер њу не занима који је српски став. То ћемо имати у виду када њима буде требало нешто“, нагласио је он.

Дачић је казао да је просто невероватно да су Британци назвали председника Вучића и од њега затражили да Србија подржи њиховог представника у међународној судској установи, иако их не занимају наши ставови и скидају расправу о Косову и Метохији са агенде Савета безбедности УН.

Он је подсетио да нема земље која се више залаже за српске интересе од Русије и додао да не верује да може да дође до било каквог решења ако о томе нису упознати наши стратешки партнери у Москви.

Став Русије по питању Косова је доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства, изјавила је данас директорка Департмана за инфомисање и штампу Министарства посљних послова Русије, Марија Захарова.

“Ми не одступамо од тог доследног става”, рекла је Захарова на заједничкој конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Србије после састанка са Ивицом Дачићем.

ДОСЛЕДАН СТАВ РУСИЈЕ

Русија је доследна, а Москва ће поштовати одлуку Србије по питању Косова и Метохије, поручила је у Београду директорка Департмана за инфомисање и штампу Министарства посљних послова Русије Марија Захарова.

Како је рекла, став Русије по питању Косова је доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства.

“Ми не одступамо од тог доследног става”, рекла је Захарова на заједничкој конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Србије после састанка са Ивицом Дачићем.

На питање какав је став Русије по питању разграничења, Захарова је најпре узвратила контрапитањем:"Ви нећете имати проблема са тим?"

Затим је додала да ће се Русија понашати са поштовањем према одлуци српског народа.

Када је реч о спољној политици Русије у целини, некоме се свиђа, некоме не, али смо доследни, рекла је Захарова и додала да је то важан квалитет нарочито у савременом свету када се обесцењују међународни споразуми и постају “парче папира”.

Доследност је везана и за питање Косова, рекла је она и додала да се њихов приступ заснива на поштовању међуанродног права, суверенитета Србије и то, додаје, знају и у Београду.

Она је додала да је проблем Косова постао међународни проблем и да се не тиче само Србије.

Захарова је поновила да штав Русије није промењен током година, да није теоретски него је заснован на практичном послу и ослања се на међународно право и резолуцију 1244.

Она каже да Русија неће прихватити три ствари - а то су да неко каже да се Косово одвојило путем референдума, да је то јединствен случан у Европи и да се “изврћу историјска сећања”.

ЗАХАРОВА: МОРАМО ДА СЕ СУПРОТСТАВИМО ФЕЈК ВЕСТИМА, ОБАМА ПРЕВАРИО СВЕ О КОСОВСКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Србија и Русија се очигледно суочавају са информационим кампањама и притиском, а нарочито Србија због проблема са Косовом и Метохијом, указала је данас директорка Департмана за информисање и штампу Министартсва спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је након састанка са српским министром за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем, истакла да је можда највећа "информациона превара" била изјава бившег председника САД Барака Обаме о извршеном референдуму на Косову.

"Да ли ће бити горе?", запитала се Захарова и додала да се Србија и Русија морају супротставити "фејк вестима".

Она је указала и да се Русија често суочава са великим нападима, да су руски хакери упали у нецицји систем и извршили утицај, али сварност је, каже, другачија.

"Код нас на нивоу државе постоји најстриктнија забрана за делатност за злочине у сајбер свету", подвукла је Захарова.

Према њеним речима, Русија је најактивнија на међународном нивоу и међународним организацијама у промовисању корака против упадања у сајбер сферу, као и да има неколико великих компанија које раде на томе не смао у Русији, већ и у појединим деловима Европе.

"Те компаније су постигле добре резултате и ако је Србија заинтересована, а верујем да јесте, они су спремни за сарадњу", рекла је Захарова.

Каже да је са министром Поповићем разговарала и о руском истраживачком центру Дечји камп Артек, који је, како је објаснила, то је посебан просветни програм за децу где уче о сајбер сфери, али је и комбинација одмора, студија и хуманитарне активности.

Она је истакла да би повезивање српске омладине са омладином из Дечјег кампа Артек био један леп начин повезивања и проучавања делатности у сајбер сфери.Прочитајте још:Захарова потврдила: Долазим у Гучу
И овога пута Дачић спрема изненађење за гошћу из Русије, а према наводима медија, биће то марама чувене модне креаторке Роксанде Илинчић, пренео је sputnik.


ТРЕНИНГ ПРЕД СУСРЕТ СА ДАЧИЋЕМ

ПОРТПАРОЛКА Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова допутовала је у Београд, на састанак политичким врхом Србије и обилазак сабора у Гучи. Напорни распоред започела је тренингом у теретани.

Прочитајте још: ЧЕПУРИН ПЕВАО: Српска се труба с Косова чује...

- Јутрос сам се нашла у Београду. Скупљам снагу пред консултације о информационој проблематици у Министарству иностраних послова Србије, сусрет са политичарима и јавним личностима, као и пред разговор са локалним медијима - написала је она на Фејсбуку.

Фото: Фејсбук


(rs.sputniknews.com)