БЕОГРАД - Амерички стручњак за балканска битања Данијел Сервер изјавио је да нема јасних доказа да САД подржавају поделу Косова.

Сервер је за Радио слободна Европа рекао да су премијерка и министар спољних послова Србије, Ана Брабић и Иваца Дачић, у Вашингтону разговарали о подели Косова с људима блиским председнику САД Доналду Трампу, који су само изразили спремност да саслушају предлоге.

"Ја заиста не мислим да су Американци имали намеру да потврде исправност таквог концепта. Једино што су учинили је да саслушају. То је надаље на Балкану интерпретирано као подршка. Ја нисам уочио присуство подршке у Вашингтону за конкретну идеју поделе Косова. И верујем да ће Американци на крају рећи веома јасно - не", рекао је професор Универзитета Џон Хопкинс у Вашингтону.

Он је додао да је кључна позиција Немачке, чија се канцеларка Ангела Меркел успротивила промени граница на Балкану.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сервер: Након дуго година Балкан је поново постао проблем

"Без немачке подршке, идеја корекције граница, замене територије, или како год то већ назвали, једноставно не може бити реализована. Толики је значај Немачке на Балкану", рекао је Сервер.

Амерички стручњак је оценио да је Србија одувек била заинтересована за поделу Косова, али да је права промена што је председник Косова Хашим Тачи почео да говори о томе. Сервер је додао да мисли да је Тачи тиме направио грешку.

"Размена територије погађа интересе свих, зато што је Србија увек хтела да одржи контролу над северно - јужним путем ка мору, ка Солуну у Грчкој, а и Косово је увек желело да задржи контролу над изворима снабдевања водом на северу Косова. Тако да не верујем да ће се договор на овом пољу одржати. Такође мислим да је Ангела Меркел учинила велику услугу свима тако што је рекла - не. Мислим да би и Американци требало да кажу - не, такође. У томе су били спори, али надам се да ће рећи јасно и неупитно - не", додао је он.

Сервер је навео да у случају поделе, Косово не би остало независна држава јер би подела водила покушајима уједињења с Албанијом или деловима Македоније насељеним Албанцима.

"Тако би настао хаос на Балкану. То би био крај сваке наде за прикључење ЕУ, као и за сваки очекивани временски оквир у ком би то требало да се реализује. Дакле, у овоме лежи велика опасност за европске и НАТО амбиције обе стране, и Приштине и Београда", рекао је он.