ЛИКВИДАЦИЈА сведока, учествовање у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца, силовања, сакаћења, организовање и спровођење терористичких акција, као и трговина дрогом - само су нека од "дела" која се стављају на терет Кадрију Весељију, човеку који је у недељу дириговао ветеранима злогласне ОВК у постављању барикада на путевима ка селу Бање.

Весељију, којег је председник Србије својевремено означио као "правог господара Косова", руке нису чисте ни када је реч о случају "Жута кућа". Садашњег шефа парламента у Приштини, лидера Демократске партије Косова (ДПК) и блиског пријатеља Хашима Тачија, својевремено је известилац Савета Европе Дик Марти довео у директну везу са илегалном трговином органима на КиМ и у Албанији током сукоба 1999.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стефановић: Весељи има проблем са слухом или са преводиоцем

У процесима који су се водили против Фатмира Љимаја (кога Приштина сада покушава да прогура као шефа преговарачког тима у бриселском дијалогу) и Рамуша Харадинаја ликвидирано је више од 40 сведока, а постоје информације да је Весељи лично убио четири заштићена сведока. Један од њих - Агим Зогај, у случају за почињене ратне злочине у селу Клечка, пронађен је мртав у парку у Немачкој. Ова ликвидација се сматра једном од најмонструознијих и приписује се актуелном председнику косовског парламента.

У његовој биографији још је забележено да је некада био на челу обавештајне службе ШИК, која је настала и деловала у оквиру ОВК, чије злочине треба да истражује Специјални суд у Приштини. Весељи, Тачи и Харадинај жестоко се противе раду овог суда.

"Жута кућа" у Албанији


Бивши лидер терористичке ОВК важио је и за кључног обавештајца ове паравојне формације, а у безбедносним круговима називан је њеним "главним благајником". Српске службе означиле су Весељија као главног актера терористичког напада на полицијску патролу у Глоговцу, у којем су погинула двојица полицајаца, а за шта председник Скупштине у Приштини никада није одговарао.

Адем Jашари

Весељи је успео да пређе пут од полазника терористичких кампова до трећег најмоћнијег Албанца на КиМ. Пре неколико месеци "поручио" Београду да се Албанци "неће зауставити до Ниша ако Србија покуша да се врати" на КиМ, а уочи посете Вучића Косову запретио му је да ће "проћи као Ђурић".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЛАЗАНСКИ О ХАОСУ НА КОСОВУ: Србија показала свету да нуди руку пријатељства, а Албанци су то одбили

ФИТИЉ У ЛУДОВИЋУМА

ДРЕНИЦА, односно село Лудовић близу Србице, подручје је где су почели први сукоби полиције и терористичке ОВК, 25. новембра 1997. Тада је група под командом покојног Адема Јашарија у заседи сачекала полицијски конвој који се кретао према селу Воћњак, где је дан раније нападнута група судских извршитеља из Митровице. После вишечасовне борбе, снаге МУП биле су принуђене да се повуку. Јашари је убијен у марту 1998, у једном контранападу српске полиције.