ОТКАЗИВАЊЕ посете председника Александра Вучића селу Бање, приликом боравка на Космету протеклог викенда, био је хир власти у Приштини јер је алтернативна траса која је требало да се обезбеди за пролазак шефа државе, дугачка свега пет километара и није захтевна за "покривање".

Како сазнају "Новости", овај пут је и изабран баш због тога што би Вучић углавном пролазио кроз српске средине у којима чак нема ни пуно кућа, пре уласка на територију општине Србица, која се налази у јужном делу покрајине. Да су хтели, припадници косовске полиције могли су добро да обезбеде кратку деоницу и да спрече било какав ризик по колону у којој би се кретао први човек Србије.

Према нашим изворима, на овом путу није било никаквих барикада, јер су се ветерани ОВК, на миг Кадрија Весељија, актуелног председника косовске скупштине и бившег челника ОВК, окупили на главном путу који иде од Косовске Митровице ка Србици. Упркос томе, премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај је "због нових околности" и "сигурности грађана и делегације Србије" одлучио да откаже Вучићеву посету дреничком крају.

Иако су се прво ујутру, у близини српских кућа, а потом и на самим барикадама чули рафали из аутоматског оружја, нико од повампирених бораца терористичке ОВК није приведен, нити су Еулекс и Кфор показали занимање.

Прочитајте још - ХАОС НА КОСОВУ: Албанци били спремни за немире са несагледивим последицама, Мештани Бања забринути, чули рафале; Нападнуте новинарке

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у понедељак да су блокаде, које су спречиле Вучића да посети Србе у селу Бање, очито организовале приштинске власти:

- Сада немам доказа за то, али на основу изјава, понашања КПС, и по свему ономе што је радио безбедносни косовски апарат, јасно је да су приштинске власти то организовале.

Као разлог зашто су се поставиле блокаде, Стефановић је навео да је посета председника Вучића језеру Газиводе, упркос приштинској забрани, за њих била "ужасан политички ударац":

- Онда су покушали да на било који начин забране даље посете Вучића, организацијом ветерана. Онда се КПС појављује на лицу места и није ни покушао да помери ветеране. А, Приштина није желела ни да позове Кфор да интервенише јер се плашила "лоших ситуација" по њих.

Све ово је, по оцени Стефановића, била не само забрана председнику да дође до Срба који живе у том селу, већ и Србима из села да из њега изађу, а то се, како је рекао, зове ограничавање слободе људима да се крећу.

Ово није било први пут да припадници Еулекса и Кфора, две међународне мисије на КиМ, седе скрштених руку док се нарушавају слободе Срба. Пре пола године, приликом хапшења Марка Ђурића, директора Канцеларије за КиМ у Косовској Митровици, један припадник Кфора нашао је за сходно да иживљавање косовске полиције над Ђурићем - фотографише.

Као и тада, и овог пута из Кфора се чује аргументација да су они тек трећи степен заштите у Покрајини, после Косовске полиције и Еулекса.

Командант Кфора Салваторе Куочи у понедељак је изјавио да је та мисија била спремна да интервенише на свим подручјима на Косову које је посетио председник Вучић, као и да нико није био у опасности, а посебно не председник Србије када су Албанци блокирали пролаз до српских енклава.

- Били смо на лицу места, а мислим да је била мудра одлука вашег председника да задржи ситуацију мирном и да се избегну било какви сукоби - рекао је Куочи за ТВ Прва. - Да смо интервенисали, ситуација би била другачија и можда би посета имала другачији исход. Демонстрација може да буде у свакој земљи, али то не значи да протести угрожавају нечију безбедност.

Процедура на коју се Кфор увек позива је следећа: када се безбедносна ситуација на КиМ погорша и косовска полиција није у могућности да руководи њоме, она тражи интервенцију другог степена безбедносног одговора, односно, Еулекса, а у случају додатног погоршања, Еулекс тражи интервенцију Кфора.

Све ово помало асоцира на познату бајку "Деда и репа". Ова косовска самоникла очито је постала превелика, како за Европску мисију владавине права, тако и за НАТО на КиМ. Али за разлику од бајке у којој деда позове бабу, она унуку, а она пса, и тако редом не би ли решили проблем, Еулекс и Кфор вешто се скривају иза протокола, чекајући позиве једни од других, а из досадашњег искуства морали би већ унапред да знају да их неће бити.

СТЕФАНОВИЋ: ПО НАЛОГУ СУДА АКО ТАЧИ ДОЂЕ

У СЛУЧАЈУ посете косовског председника Хашима Тачија југу Србије, МУП ће поступити по налогу судова. Имамо налоге наших судова који морају да се поштују и ту нема шта да се дода. Србија је земља у којој постоји владавина права - изјавио је у понедељак Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова. Према најавама медија са југа Србије, у плану је било да Тачи сутра посети Бујановац и Прешево, и то као "председник Републике Косово". Тачија је, подсетимо, Окружни суд у Приштини 1997. у одсуству осудио на десет година затвора.

ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ О УЈЕДИЊЕЊУ

ПРЕДСТАВНИЦИ Албанаца с југа централне Србије, на састанку са Хашимом Тачијем, затражили су у понедељак да косовска скупштина усвоји резолуцију, која би подржала њихов захтев да се Прешево, Бујановац и Медвеђа "уједине са Косовом".

Председник општине Прешево Шћиприм Арифи најавио је да ће се представници Албанаца с југа Србије наредних дана састати са шефовима парламентарних група од којих ће затражити "да покрену ову седницу што је пре могуће". Тачи је узвратио да је он још раније у потпуности подржао жељу Албанаца из "прешевске долине" за прикључење Косову, као и да ће Косово дати свој максимум да се та "историјска неправда исправи".