ИЗАБРАНИ члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је у недељу, заједно са листом коју је предводио, убедљиво тријумфовао, позвао је политичке ривале Младена Иванића и Вукоту Говедарицу на кафу. Овим гестом, Додик је желео да покаже да је време за разговор о актуелној ситуацији у Српској. Међутим, његови политички противници одбили су овај позив, поручују да неће кафу, већ траже - победу?!

Додик је изразио жаљење што су они одлучили да се баве погрешном политиком током и после кампање.

Говедарица је рекао да нема намеру да "пије кафу са човеком који је од СДС хтео да направи терористичку организацију", а додао је и да Иванић неће ићи.

Прочитајте још - "НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Додику спремају замку у Сарајеву

- Желимо да утврдимо да је била брутална крађа. Само тражимо да се утврди истина и зато инсистирамо на поновном бројању - рекао је Говедарица, који је био кандидат за председника Српске.

Истовремено, из базе ПДД, чији је Иванић почасни председник, али и из СДС на чијем је челу Говедарица, стижу честитке Додику, као и Жељки Цвијановић која долази на чело РС. Поједини одбори СДС већ су покренули и иницијативу да се утврди одговорност за пораз, а пукотине су видљиве у целој опозицији.

Додику и Цвијановићевој међу првима је победу честитао Обрен Петровић, градоначелник Добоја, места које је годинама бастион СДС:

- Људима треба честитати на успеху и поверењу које су им бирачи указали, јер је то резултат њиховог рада за бољу Српску.

Његов став подржао је и Борис Јеринић, члан Главног одбора СДС, а Додикову победу у среду је прихватио и начелник општине Соколац и високи функционер СДС Милован Бјелица.

Да опозиција окупљена у Савезу за промене вероватно броји последње дане потврдио је потпредседник НДП Здравко Крсмановић, који каже да опозиција у РС треба да призна пораз и губитак трке за две кључне позиције.

Аналитичар Драгомир Анђелковић, каже, за "Новости", да се због пораза опозиционог блока отвара преиспитивање одговорности:

- Поједини одбори СДС већ захтевају оставку Говедарице. У таквим околностима поражени на изборима преусмеравају пажњу са своје одговорности за пораз на причу о крађи.


ЧЕСТИТКЕ ОД ПУТИНА, ЛАВРОВА, ОРБАНА...

ДОДИК је рекао да су му победу честитали председник Руске Федерације Владимир Путин, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, мађарски премијер Виктор Орбан, министар обране Србије Александар Вулин... Открио је и да СНСД ради на формирању скупштинске већине, и поновио да се америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак директно мешала у изборни процес. Додик је нагласио да неће отићи у Сарајево док не положи заклетву пред Народном скупштином РС.