Корекција граница као могуће решење за постизање споразума између Београда и Приштине присутна је у формулацијама неких међународних званичника и европске администрације у контексту да ће бити прихваћено свако, па и ово решење, ако се око њега сложе две стране, али га тренутно актуелним држи, подгрева и пласира у етар, као извесно, пре свега - Хашим Тачи.

Прочитајте још: Странке без договора, Тачи за корекцију границе

Да ли је та идеја заиста и даље на агенди, или је потребна Тачију да би задржао позиције на политичкој сцени у Приштини, али и у међународним оквирима као једини прихватљив преговарач у дијалогу са Београдом?

Тачија чека политичка пензија уколико се не избори за идеју разграничења Срба и Албанаца и на тај начин не порази своје политичке противнике, сматра асистент Факултета политичких наука Стефан Сурлић.

Он у том светлу тумачи изјаву председника привремених косовских институција Хашима Тачија о наводној подршци француског председника Емануела Макрона да Београд и Приштина што пре постигну обавезујући споразум "са реалном могућношћу корекције граница".

Прочитајте још: Брнабић Тачију: Прекините причу у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи

Упитан да ли се Тачијева изјава може довести у везу са дешавањима на унутрашњем политичком плану у Приштини, Сурлић каже да је Тачијев политички избор јасан.

"Или ће успети да се избори за идеју разграничења и на тај начин порази своје политичке опоненте или ће одустати и суочити се са неминовном политичком пензијом", рекао је Сурлић за Танјуг.

Он сматра да је Тачи убеђен да је разграничење опција коју би Србија прихватила у замену за деблокирање Косова у међународним институцијама.

То је, како примећује, једино што у косовској јавности може бити представљено као политичка победа.

"Чињеница да се "разграничење" проглашава неуспелим, а да ниједна страна није детаљно представила шта под тим подразумева, говори да је идеја о корекцији граница још жива", навео је Сурлић и додао из медународних кругова стижу различита мишљења јер не постоји јединствен став о тој идеји.

Из Амбасаде Француске Танјуг данас није добио одговор на питање да ли је француски председник Емануел Макрон заиста, како тврди Тачи, подржао корекцију граница, што подразумева припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца територији Косова.

Међутум, данас је из Приштине стигла вест да је Тачијев спољнополитички саветник Дејвид Филипс поднео оставку, уз објашњење да не жели да буде део предложеног плана за поделу Косова:

"Неки људи у косовским институцијама иду другим путем. Пристају на корекцију граница дајући територију Србији. Мислим да је подела или корекција граница лош договор који неће нормализовати односе између Србије и Косова", навео је Филипс и отворио бар неколико питања.

Једно од њих је: да ли је Хашим Тачи, који својој јавности обећава Прешево, Бујановац и Медвеђу, заправо спреман и на неке уступке Србији?

Уколико и у овом случају није речц о политичким играма косовског председника, за кога је председник Србије Александар Вучић знао да каже: "Ништа му не верујем".

Иначе, у току су и унутарстраначки избори у Тачијевој странци, па целокупну његову реторику, која се чује последњих дана, треба посматрати и у том контексту.