СОЦИЈАЛИСТИ ће бирати ново руководство на Конгресу странке 22. децембра, али како сада ствари стоје, неће бити промена за кормилом СПС.

Ова партија је данас одржала седницу Главног одбора на којој је одлучено да се до краја године гласа за нови сазив овог тела, Статутарну комисију, Надзорни одбор и председника, као и да започну припреме за парламентарне изборе који по "реду вожње" стижу 2020.

ПРОЧИТАЈТЕ И: LjIMAJ NAJAVIO: Kosovu vojska do kraja novembra, očekujemo i Interpol

Дачић је уочи седнице ГО рекао да је рано говорити о кадровским решењима и нагласио да је мало вероватно да ће му неко "изаћи на црту" у трци за страначког лидера.

- Увек сам позивао да буде више кандидата, али ко хоће да буде противкандидат, треба да изађе са политиком и концепцијом другачијом од моје, што значи да у случају да изгуби неће бити део моје екипе - рекао је лидер социјалиста.

КОСОВО ВИШЕ НИЈЕ "ЧЕДО" АМЕРИКЕ ДАЧИЋ је поручио да америчка администрација не гледа више на самопроглашено Косово као на "своје чедо" и да покушава да буде објективна. Он је ово изјавио поводом информација да су САД прекинуле контакт са шефовима Косовских безбедносних снага, Рустемом Беришом и Агимом Чекуом, због афере фалсификовања броја припадника бивше терористичке ОВК. - Генерално, спољна и унутрашња политика Приштине су у великој дефанзиви. Они више нису чедо Запада, већ проблем и препрека за мирно решавање ситуације на Косову и Метохији - рекао је Дачић.

Он је казао да жели да СПС буде модерна, социјалдемократска странка, а да је Конгрес увод у припреме за предстојеће парламентарне изборе на којима социјалисти, како је навео, желе да остваре бољи рејтинг у односу на претходно изјашњавање грађана.

- Битно је да се настави са реформама, да се стално модернизујемо и јачамо партијску структуру, да има што више младих и жена левичарског опредељења - нагласио је Дачић.

Шеф СПС је додао да ће на предстојећем Конгресу бити донета декларација о "свим важним питањима" о којима, како је рекао, тренутно постоје дилеме.

Дачић је прецизирао да ће до 15. новембра бити организовани сви састанци на којима ће бити предложени делегати за Конгрес. Он је данас поделио и "радне задатке", односно именовао функционере који ће водити неколико комисија задужених за организацију избора у странци.

Кључно тело за техничку припрему Конгреса водиће председник Извршног одбора Влада Заграђанин. На самом Конгресу биће представљен и детаљан извештај о раду странке у претходне четири године, а који треба да припреми Жарко Обрадовић. Формирана је и комисија која ће анализирати програм партије и предложити евентуалне измене које би водиле у правцу модернизације странке, али без значајнијих промена политичког правца. Ту комисију предводиће Предраг Марковић.

Конгрес у децембру је тек почетак комплетирања новог страначког врха СПС, јер ће изабрани председник предложити свој тим, односно заменика и потпредседнике странке, о којима ће се изјаснити нови сазив Главног одбора. После тога, на ред долази и серија избора у локалним организацијама, односно гласање за руководства општинских, градских и покрајинских одбора СПС.