УМЕСТО да коначно регулише и забрани употребу усташких симбола и поклича "За дом спремни", Хрватска спрема скандалозне измене Закона о гробљима, како би се спречило да Срби у Хрватској исписују "противхрватске поруке на споменицима ближњих".

Табла на којој пише "За дом спремни" и даље је десетак километара од Јасеновца, где су људи гинули под тим усташким покличем, а сада ће многи Срби морати да уклањају надгробне споменике на којима, како је званично речено, величају великосрпство и четнике.

Тако да ће морати да се уклоне споменици на којима се спомиње Српска Крајина, али и онај Вукашину Вулету Шошкоћанину, у Борову Селу, на којем пише: "И сада гледам Борово, рођено моје село, браћу и сестре и српске борце. Моје битке бију жестоко, поносно дижу чело и српске заставе високо и тврдо на српској земљи стоје".

Сада се тражи хитна процедура у Хрватском сабору како би се у Закон о гробљима унело да се одредба о натписима на гробовима и гробницама, који не смеју да вређају националне, верске и моралне осећаје, односи и на догађаје из "домовинског рата".

ПРОЧИТАЈТЕ И: Наставља се антисрпска хистерија у Хрватској

Никаква обележја тоталитарних режима, било да је реч о усташким или четничким, не смеју да се истичу, сматрају у Хрватској народној странци, чији министар Предраг Штромар води технички део посла и око новог Закона о гробљима. Шта ће да буде са таблом "За дом спремни" нико не зна, јер је дата препорука да се "у посебним пригодама" тако нешто може толерисати.