Председник Бошњачког националног већа Сулејман Угљанин рекао је у Сарајеву да је "решавање уставно-правног статуса" Санџака и бошњачког народа предуслов за трајно решење свих спорних питања који оптерећују односе Босне и Херцеговине и Србије, као и односе бошњачког и српског народа.

Како преноси Фена, на сесији Асоцијације независних интелектуалаца "Круг 99" о теми "Регионална стабилност и улога националних мањина", он је рекао и да право на самоопређељење гарантује грађанима Санџака да успостављају и развијају сарадњу са Босном и Херцеговином која, како он сматра, не може бити мањег обима од специјалних и паралелних веза Републике Српске са Србијом.

Угљанин је оценио и да су предстојећи избори, 4. новембра, на коме бирају национална већа националних мањина, за њих од посебне важности, јер им, како тврди, после распада бивше заједничке државе СФРЈ још није признато раније стечено право народа.

Он је подсетио да су се грађани Санџака, користећи право на самоопређељење, на референдуму 1991. године изјаснили за аутономију Санџака.

Према његовим речима, "Дејтонским споразумом заустављена агресија Србије, Црне Горе и деломично Хрватске на Босну и Херцеговину, али није решена југословенска криза".