ПОБЕДУ на изборима за национални савет Бошњака Сулејман Угљанин прославио је новим низом провокација и бесмислених увреда - називајући Србију фашистичком творевином која је окупирала Санџак и жели да легализује геноцид!

Носилац листе "Самоопредељење" и председник СДА Санџака, који већ годинама, откако више није министар у Влади, пласира сличне оптужбе и прети отцепљењем Рашке области. Тако је и у недељу, после избора, рекао да је Санџак окупирана земља од 1912. године и да његов статус још није решен, а да је Александар Вучић поражен у Новом Пазару.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
УГЉАНИН ПОСЛЕ ИЗБОРА: Србија је фашистичка творевина; Присталице славиле уз повике "Санџачка република" и вређање Вучића

- Задовољан сам што ћемо са више политичких опција делити одговорност и што ћемо заједно победити ту неман, фашистичку творевину државу Србију, која жели да легализује геноцид и злочине као средство освајања територија и решавања политичких питања - рекао је Угљанин.

Његово обраћање присталице су испратиле повицима "Санџачка република", "Суљо, ми те волимо", "Вучићу педеру"...

Председник Србије Александар Вучић поручио је јуче да - грађани не треба да брину:

- Угљанин је давао и опасније изјаве. Наш народ не треба да буде забринут и Бошњаци не треба да буду забринути. Нема никакве опасности, то су пусте жеље неодговорних политичара.

Први потпредседник Владе Ивица Дачић каже за "Новости" да се у "случају Угљанин" коначно мора утврдити где је линије између политичког става и отворених позива на рушење уставног поретка:

- Занимљиво како му Србија није била фашистичка онда када је седео у влади у којој сам био премијер. Човек који је постављао таблу са именом сарадника фашиста Аћиф-ефендије, Србију оптужује да је фашистичка. Па где то има, људи моји!? Како год, Угљанин и њему слични могу само да сањају пусте снове о "држави Санџак" и да запаљивим паролама себе одржавају у политичком животу.

СВИ ИНЦИДЕНТИ

- БНВ са Угљанином на челу поставило таблу у част Аћиф-ефендије

- Тражио долазак европских снага безбедности и повлачење српске полиције и војске из Санџака

- Поручио Тачију да се радује "видљивим резултатима у изградњи демократског друштва"

- Тражио аутономију Санџака позивајући се на нелегални референдум из 1991. године

- Функционери СДА учествовали у маршу активиста ИЗ 2014. у зеленим униформама муслиманске милиције из Другог светског рата

Председник СДПС Расим Љајић казао је јуче да су поруке Сулејмана Угљанина потпуно неприхватљиве и да свака конфронтација са државом наноси штету управо становништву у Санџаку.

- Нико нам неће више помоћи од владе и институција државе у којој живимо - рекао је Љајић. - Посебно су неприхватљиве и штетне изјаве које су дате против председника Вучића, јер лично знам колико се залаже и колико му је стало да поправимо инфраструктуру у Санџаку и да се ради на економском развоју региона.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да Угљанин победу на изборима за Бошњачко национално веће користи као основу за политичку пропаганду:

- Ради се о отвореним и дрским провокацијама које имају за циљ да дестабилизују државу, да направе проблем тамо где у основи проблема нема. Намера је лоша и деструктивна. Ово је једним делом и напад на државу Србију.

Станковић каже да се Угљанин "занео" због осећања тријумфализма у односу на своје ривале Љајића и Муамера Зукорлића:

- Угљанин жели да кроз овакву реторику и себи подигне цену у очима званичног Београда. То је део политичког пакта који је Угљанин склопио са косовским Албанцима, имајући у виду отворену подршку коју је добио од Беџета Пацолија.

Функционери СДА подржали марш активиста у униформама муслиманске милиције Фото Танјуг

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш оцењује да је Угљанин већ одавно прешао границу демократског понашања:

- Оваквој политици и реторици надлежни државни органи морају најодлучније да се супротставе, без икакве бојазни да ће тиме нарушити нечија мањинска права. Угљанин не иступа као представник националне мањине, већ као отворени сепаратиста, а то је тешко криминално дело против Устава у свакој демократској земљи и повлачи не само политичку, већ и кривичну одговорност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Угљанинови славили у Новом Пазару

Угљанин је у политичком круговима познат по томе што реторику заоштрава и мења у складу са сопственим политичким интересом. У два мандата, у владама Мирка Цветковића и Ивице Дачића, био је министар и у том периоду углавном је избегавао ратнохушкачке и сепаратистичке изјаве. Међутим, када је напустио власт, поново је почео да захтева независност Санџака, позивајући се на резултате нелегалног референдума из 1991. године.