БРИСЕЛ
ОД ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ДОК Приштина не повуче све противправне одлуке, нико из Београда неће долази на разговоре. Чим они размрсе они што су замрсили ми ћемо наставити дијалог!
Ту јасну поруку упутио је у четвртак увече председник Србије Александар Вучић, после нове рунде дијалога са председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем, а уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини. После само два сата састанци су завршени без конкретног помака, пошто су последњи потези представника косовских Албанаца, практично, блокирали процес.

Председник Вучић је поново указао да су, у политичком смислу, пред нашом земљом тешки дани, јер је приштинска страна у последњих неколико дана покукла низ потеза којима се крше међународни споразуми и досадашњи договори. Међутим, он је истакао:
- Применићемо све мере да заштитмо нашу земљу и наш народ!

Обраћајући се након одвојеног састанка са Могеринијевом, после којег је уследио и тројни сусрет, шеф српске државе је посебно упозорио да из Приштине стижу најаве о формирању војске и слању једног пука на север Косова, чиме се гази и Бриселски споразум и договори са НАТО.

Вучић је навео и да је у току спровођење још једног пакленог плана: покушај да се Србији отме право да транспортује струју.

- Хоће да нас противправно избаце, не желећи да чују наше ставове. У овом тренутку против нас и права су Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Холандија, Белгија, Луксембруг и Хрватска, која гласа против нас кад год има прилику. Уз нас су Шпанија, Словачка и БиХ. Директорка ЕМС има нашу пуни подршку и ми нећемо поштовати, ни примењивати њихову одлуку. Хоће енергетски хаос, али ми нећемо дати да се згази наш народ и држава – поручио је Вучић.

Прочитајте још - ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Завршен састанак Вучића, Могерини и Тачија у Бриселу

Он је рекао да је о свим тим темама посебно разговарао са Могеринијевом, али да је своје ставове поновио и пред Тачијем. А посебно је, додаје, изразио забринутост око формирања војске Косова и претњи да ће она крочити и на север КиМ:
- Јесам забринут, али се то неће догодити!
Вучић је навео и да је Приштина, уочи предстојеће скупштине Интерпола појачала притиске, претње и уцене на чланице Интерпола како би се домогла места у тој међународној полицијској органицији. У замену за подшку, они нуде чак и плаћена путовања авионом, у бизнис класи, предстаницима држава чланица.

На питање зашто су разговори овога пута тако кратко трајали, Вучић је одговорио контрапитањем:

- Кад вам неко прети слањем војске на север Косова, кад криши споразум који је на снази десет година, кад није формирао Заједницу српских општине, што им је једина обавеза из Бриселског споразума, о чему онда да причамо?! И сад би још да нам отимају право да транспортујемо електричну енергију.

Уочи доласка у Брисел Вучић је изјавио У Хелсинкију да је позиција Србије тешка и да му није пријатно да разговара са Тачијем, али да је боље сто година да се разговара него да се један дан ратује.

Коментаришући изјаву Тачија да би пре преговарао са ђаволом него са њим, председник Србије је рекао да је његов задатак да се понаша одговорно и озбиљно, одговорније и озбиљније од свих других да би сачувао мир и стабилност.

На другој страни, члан приштинске делегације Беким Чолаку рекао је пред почетак разговора да ће Тачи са Вучићем разговарати о модалитетима коначног споразума, а који по његовим речима значи међусобно признање Београда и Приштине.

Дијалог у Бриселу започео је одвојеним сусретима Вучића и Тачија са Федериком Могерини. После трилатералног састанка Тачи је на на "Фејсбуку" навео да је „договорена динамика дијалога и да се говорило о постизању правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине.

Прочитајте још - Меркелова: Вучић се бори свакодневно за стабилни Балкан

У Бриселу су пред састанак имали велика очекивања: да председници потврде спремност да интензивирају рад на правно обавезујућем споразуму о нормализацији, што је одлучујуће, како је речено, за њихов европски пут.

На претходном састанку, почетком септембра председник Вучић није се ни састао са делегацијом Приштине због њиховог одбијања да се сложе са посетом председника језеру Газиводе.

Вучић је у четвртак увече поручио да ће о свим дешавањима око решавања косовског питања у недељу, у Паризу, током обележавања Дана примирја у Првом светском рату, разговарати и са француским председником Емануелном Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

- Бићу један од најпоноснијих људи и с поносом ћу носити Наталијину рамонду. Због свог страдања српски народ заслужује посебно место у историји.


ВУЧИЋ: БРАНИЋУ СРБИЈУ, АЛИ НЕЋУ СЛАТИ ТУЂУ ДЕЦУ У СМРТ


Вучић је истакао да Албанци нису у стању да испоштују споразуме које су потписали ни пре пет, ни пре десет година.

- Нису у стању да поштују бриселски споразум и да формирају ЗСО, да поштују споразум ЦЕФТА. У оквиру бриселског споразума Београд је испунио све, а Приштина своју једину обавезу, а то је формирање ЗСО, није испунила - рекао је Вучић.

На питање новинара с Косова да ли је лобирање против признања Косова и чланства у међународним организацијама у духу нормализације, председник Србије је одговорио:

- То је наш посао. Ми се тиме дичимо и поносимо. Наравно да је то у духу нормализације, јер ми не признајемо независност Косова. Где смо потписали да нећемо то да радимо? У ком то документу пише? То не пише нигде.

А на питање да ли ће у коначном споразуму бити и "међусобно признање, чланство Косова у УН и отварање пута ка чланству у ЕУ, како говори Тачи," Вучић је узвратио питањем:

- И шта још да вам ми обезбедимо, а да ми ништа не добијемо? Има ли још нека жеља?

- Спремни смо да разговарамо о много ствари, али прво морамо да видимо шта је то што ће Срби и Србија да добију. Па тек када то видимо, онда ћемо да разговарамо о свему другоме -

На питање шта је то што Србија тражи заузврат, Вучић је истакао да то знају сви који преговарају у Бриселу, и ЕУ, и преговарачи из Приштине. Упитан да ли то значи и размену територија, и шта, уопште подразумева нормализација односа, Вучић је рекао:

- Нисам ја причао да размењујемо територије. Никада о томе нисам говорио. Нормализација односа подразумева да сви поштују споразуме које потпишу. То је елементарни ред и то тако функционише у нормалним и цивилизованим народима. Кад нешто потпишете, онда то спроводите у дело. Ми се држимо онога што смо потписали. Не можете да ми пронађете папир ког се Србија не држи. А ја сам одмах пронашао два ког се Албанци не држе. У томе је разлика и то је оно што мора да се промени, да бисмо уопште могли да наставимо дијалог. А од било каквог споразума смо миљама удаљени.

Упитан када ће да се врати у Брисел на наставак дијалога, председник Србије је поручио:

- Чим моји албански пријатељи крену да испуњавају своје обавезе и прекину да прете Србима, ето нас опет да се сретнемо! Јер, важно је да правимо мир.

Новинаре с Косова је занимало и да ли ће "Србија да се извини за злочине на Косову".

- Много људи је кажњено због ратних злочина, али нико из Приштине. Има много ратних злочинаца на Косову, који су убијали Србе, силовали српске жене, вадили њихове органе и продавали их у Тропоји и Кукешу, и нико није јавно осуђен због тога. Србија увек испуњава обавезе када је реч о оптуженима за ратне злочине, али, нажалост друга страна то никада није учинила.

На питање зашто не напредује истрага о убиству Оливера Ивановића, Вучић је истакао:

- Косовска полиција је у потупности задужена, стопроцентно, у вези с истрагом о убиству Оливера Ивановића. То значи да косовска полиција нема компетенције и ауторитет.

Одговарајући на питања новинара с Косова, Вучић је такође рекао:

- Ја вас Албанце много волим. Ви ми дајете огромну енергију и снагу.

На питање домаћих медија да одговори на став СПЦ да је потребно по сваку цену очувати потпуни суверенитет на Косову, председник Србије је истакао:

- Ми немамо потпуни суверенитет на Косову, и немамо га већ много година. Посебно ми је чудно и помало жалосно то што неки од њих, али то су само неки од њих, није то ни патријарх, ни већина владика, највише воле да се друже с онима који су највише допринели стварању суверенитета неких других на КиМ. Моје је да говорим истину, да бринем о држави и народу. Мислим да сте могли да будете поносни на начин на који сам бранио Србију и пред албанским медијима, и пред Федериком Могерини и пред свима другима. То је мој посао. А да се јуначим и да шаљем туђу децу у смрт, а да сви они који су послали своју децу у иностранство и обезбедили их лепо, мисле да треба да гину нечија туђа деца, ја у томе нећу да учествујем. А да браним Србију и да штитим њену слободу, то ћу увек да радим.

- Сликају се и са Чекуом и са Тачијем, лепе су им све те слике. Каква им је разлика? Исто им је кад се сликају с Чекуом и Јеремићем. Никакве разлике нема. Лепо пристају једни другима - рекао је Вучић.

Председник Србије је, на питање домаћих новинара, прокоментарисао и данашњу насловну страну листа "Данас".

- Мени су Хитлерови побили целу фамилију. Шта ћете, демократија је у Србији, то је најважније да постоји, или што би они рекли, диктатура на нивоу у којој председника поредите с Хитлером. Честитам им на томе. Можда им то подигне тираж. То довољно јасно говори о стопама слобода у Србији, пошто сумњам да би то у некој другој земљи могло на такав начин да се догоди. Само нека тако наставе. Увек сам се борио против фашиста и једноумља и наставићу да се борим, речима, ставовима, бољом политиком и бољом Србијом. Моје противнике највише нервирају успеси Србије.

Вучић је нагласио и да не мисли да због тога поднесе тужбу.

- Вероватно бих изгубио, пошто су постављали "жуте" судије, свуда и на сваком месту. Нека људи сами процењују да ли сам ја Хитлер или неки други. Све што раде, и све како раде, џабе им је. Неће моћи да помогну онима који су стварни фашисти и који би хтели да руше Србију по сваку цену и којима је само важно како да се дочепају државне касе. Научио сам да свако у Србији има право да узме мотку и да ме лупи по глави, да је свако паметнији, да свако све зна боље. Још нисам чуо никога ко би рекао нешто сте добро урадили, лепо је то са железаром или с Бором. Ђинђић и Тадић су говорили да тамо треба да се сади кикирики. Сада се не сади кикирики, него ћемо да "садимо" бакар у Бору, као и пре. А да не говоримо о шест фабрика у Нишу и о фабрикама од Владичиног Хана до Крупња. Нека они раде свој посао, а ми ћемо свој.

Током Вучићевог разговора с медијима, неко је добацивао с прозора оближње зграде и ометао председниково обраћање.

- Сад ћу оном стручњаку што ми је добацивао одозго да пошаљем пицу и једно добро пиво. Знам да Албанци овде воле да попију добро пиво - рекао је Вучић и погледао у правцу прозора одакле су стизала добацивања.


ТАЧИ: СУОЧАВАЊЕ СА СРБИЈОМ ЈЕ ТЕШКО

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је у четвртак увече у Бриселу да је "суочавање са Србијом тешко".

"Интерес обе земље је постизање мирног решења које отвара простор за европску перспективу. Остаје да се види у будућности како ће се ствари кретати, али тешко је споразумети се са Србијом. Разговор је био жесток и арогантан са стране Србије, док је наш био балансиран и фер", рекао је Тачи после састанка с председником Србије Александром Вучићем и високом комесарком ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

Како је рекао, потребно је отворити пут за постизање споразума Београда и Приштине који би завршио "међусобним приознавањем и чланством Косова у УН", преносе приштински лист Зери.

Прочитајте још - Тачи: Радије бих водио дијалог за ђаволом него са Вучићем; ЕУ: Састанак Вучића и Тачија у четвртак у Бриселу

Он је, међутим, додао да је оптимиста да ће у скоријој будућности споразум бити постигнут.

Према његовим речима, дијалог и споразум су једина алтернатива, и да ће на крају споразум ипак бити постигнут.

"Дијалог и преговори не иду ни са ултиматумом нити са агресивним тоновима", рекао је Тачи.