ИЗА претњи премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја, да против Београда може да предузме и теже мере од увођења такса од сто одсто на српске производе, могло би да се крије укидање платног промета на северу КиМ, забрана уласка возилима са српским таблицама и забрана министрима и функционерима да пређу административну линију ка територији Косова и Метохије.

Осим што би оваквим евентуалним одлукама додатно нарушила слободу кретања Србима, власт у Приштини би стопирањем платног промета озбиљно довела у питање егзистенцију оног дела грађана запослених у институцијама које су у систему Србије и који примају зараде преко српских банака које функционишу на Космету. То су лекари, професори, наставници, запослени у привременим органима... А пословање предузећа, од јавних па до самосталних трговинских радњи, парализовало би се!

Шта је то чиме Харадинај застрашује Београд и Србе, председник Александар Вучић у недељу није открио, али је навео да би то могле бити три ствари, као и да се "не зна која је гора за нас".

- Са великом дозом страха ишчекујем нове мере Приштине, јер видим да је то лудило постало безгранично и за то је једним делом одговорна међународна заједница. Он (Харадинај) посматра ствари краткорочно. За нас је важно да показујемо снажно и мирно одупирање таквим мерама, а видећемо шта ће даље да предузимају и доносићемо одлуке - рекао је Вучић.

Коментаришући нове претње Харадинаја, Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, апеловао је на међународну заједницу да је последњи тренутак да уразуми Приштину, обраћајући се пре свега, САД, Великој Британији, Немачкој и Француској, али и УН, Русији и Кини.

Таксисти у Косовској Митровици / Фото Принтскрин РТС


- Сви треба да разумеју колико је тренутна ситуација на КиМ озбиљна и да лако може да прерасте у проблем неупоредиво ширих размера. Поновљене претње Харадинаја довеле су ситуацију до усијања и све што би се даље радило значило би гурање у провалију и Албанаца, и Срба, и читавог региона.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Председник Србије: Брине "лудило" Приштине, које нико не обуздава; Не попуштам под притисцима


Подсетимо, Харадинај је упркос "опоменама" из Европске уније остао при томе да ће драконске таксе на српске производе бити укинуте тек када Србија призна независност Косова, или када буде срушена власт у Београду.

И "Трепча" на удару


СИРЕНАМА ПОЗИВАЛИ НА РАЗУМ

ВОЗЕЋИ кроз центар северног дела Косовске Митровице уз сирене и српске заставе, поред станице косовске полиције и других институција привремених власти у Приштини, у недељу су свој протест због увођења такса од 100 одсто на робу из централне Србије исказали и таксисти.

- На овај начин, желимо да искажемо наш бојкот мирним путем и да апелујемо на међнародну заједницу и на све релевантне установе да утичу на Приштину да смањи царинске дажбине - изјавио је Немања Ђорђевић, из Удружења професионалних таксиста.


"НОВОСТИ" ПРВЕ ПИСАЛЕ О "ЦРНИМ ЛИСТАМА" ЗВАНИЧНИКА

"НОВОСТИ" су недавно већ писале да су и пре увођења такса на српску робу, приштинске власти, 1. новембра, донеле одлуку да се највишим функционерима из Београда не дозволи пролаз преко админстративних прелаза како би дошли на КиМ.

Тада смо открили и да је списак непожељних особа достављен свим полицијским пунктовима на прелазима, а сада би, како сазнајемо, та листа могла и да се прошири. На "црном списку", како су "Новости" објавиле, налазе се и премијерка Ана Брнабић и министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Расим Љајић, Зорана Михајловић и Александар Вулин. Затим, из Народне скупштине - председница Маја Гојковић и потпредседници Верољуб Арсић, Владимир Маринковић, Ђорђе Милићевић, Вјерица Радета и Гордана Чомић.

За Приштину је непожељно и 14 судија Уставног суда, на челу са председницом Весном Илић Прелић, четири судије Врховног касационог суда и његов председник Драгомир Милојевић, више државних секретара и помоћника министара.