Косовска Митровица – На дан када се у свету обележава Међународни дан људских права, студенти Приштинског универзитета указали су још једном да се управо у овом тренутку, основна људска права ускраћују Србима на Косову и Метохији.

Новим перформанском, који су тачно у подне извели испред просторија Еулекса и Европске уније у северној Косовској Митровици, још једном су на миран и достојанствен начин указали на штетност одлуке Приштине која је увела таксу од 100 одсто на све производе који долазе из Србије и Босне и Херцеговине.

Поред налепница на уснама, на којима пише „100 одсто таксе, 0 одсто слободе“ студенти су носили и транспаренте на којима је писало "Где су наша људска права", али и чланови из Међународне конвенције у људским правима у којима су загарантована права на учење, на слободу кретања, на праведно суђење и претпоставку невиности....

Прочитајте још - ПОГЛЕДАЈТЕ: Студенти играли кошаркашку утакмицу везаних руку (ФОТО+ВИДЕО)

- Данас смо извели перформасн у којим смо желели да покажемо да се основна људска права, која су загарантована свима у свету, не поштију када су у питању Срби на Косову и Метохији. Сматрамо да смо овим послали јасну поруку и међународној заједници да се не слажемо са одлуком Приштине којом су директно угрожена наша основна људска права и наставићемо да се боримо мирним и демократским путем до коначне победе – рекао је за „Новости“ студент проректор Немања Бишевац.


Он је на скупу у Косовској Митровици прочитао неколико чланова из Међународне конвенције о људским правима, са посебним акцентом на то да се, неразумним потезима Приштине, њему и његовим колегама на Приштинском универзитету ускраћује право на слободно студирање. Протест је завршен протестном шетњом до споменика Кнезу Лазару у центру града.