УОЧИ најављеног формирања тзв. војске Косова, четрдесетак возила Кфора, без претходне најаве, ушло је у четвртак ујутру на север Косова и Метохије, уносећи додатну стрепњу међу српско становништво у покрајини.

Иако је ову акцију портпарол Кфора Винћенцо Грасо назвао "уобичајеном регуларном војном вежбом", председник Александар Вучић рекао је да било зарад извиђања или неког другог разлога демонстрација силе нема никаквог смисла јер међународно право не крше Срби него Албанци.

Возила Кфора најпре су се позиционирала у месту Дренско Поље, које се налази између Лепосавића и Лешка. На њима је стајала опрема за блокаде и прављење баријера, попут грађевинских машина, багера, колутова жица, као и контејнери за становање. Припадници Кфора, углавном из мађарског контингента, њих око 40, били су наоружани дугим цевима. Новинарима нису хтели да саопште с којом намером су стигли у ово село.

Прочитајте још - НЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Очекујемо усвајање закона о тзв. “војсци Косова”, Надамо се да ће остати стабилно и после

Видосав Алексић из села Дрен изјавио је за наш лист да је то први пут да је оволики број кфороваца дошао у то место на северу КиМ:

- Узнемирени смо због доласка војника. Стали су овде, где је мој сервис за технички преглед, прекопута је ресторан мојих рођака, и с обзиром на целокупну ситуацију откако су уведене таксе, не знамо шта још можемо да очекујемо. Усвајају закон о формирању војске Косова, људи страхују, не знају где ће, на коју страну.

Око 13 часова возила Кфора кренула су ка Лепосавићу, а све време их је надлетао транспортни хеликоптер. На коловозу у оба правца настала је колона цивилних аутомобила чији су возачи у знак негодовања трубили. Јединице Кфора затим су прошле базу "Нотинг Хил" и око 14.30 ушле у јужни део Косовске Митровице.

- Ситуација је под контролом. Јединице Кфора на читавом Косову изводе уобичајену регуларну војну вежбу са циљем испуњавања свог мандата, а то је осигуравање мира. Вежба се одвија у неколико праваца, у зонама "запад" и "исток" - изјавио је портпарол Кфора Винченцо Грасо.

Упркос бројним апелима да - или није време за формирање војске или да она мора настати само изменом Устава, а не законским реформама - Приштина очито није одустала од намере да данас озваничи постојање оружаних снага.

Председник Вучић рекао је да ова намера није у складу ни са правом, ни са Резолуцијом 1244:

- Обавеза Кфора је да распусти војску. Али они то неће урадити. Рећи ће да се све променило откада су прогласили независност, а нас то доводи у веома тешку ситуацију. Надам се да ће неко у међународној заједници разумети колико је то за нас опасно. Трудићемо се да штитимо свој образ и нашу децу, и да не улазимо у сукобе. Свим мајкама поручујем да ћемо чинити све што можемо да помогнемо народу на КиМ и да сачувамо мир.

Прочитајте још - Србин о доласку Кфора на север КиМ: Сви смо узнемирени, ово је први пут да је оволико оклопних возила дошло (ВИДЕО)

Вучић је упутио још једну поруку свету:

- Немојте да понижавате Србију и српски народ, јер то вам ни српски народ ни Србија неће дозволити.

Коментаришући изјаву британског амбасадора у Приштини о томе да Косово има право да формира војску, председник је рекао да Приштина нема то право ни по једном међународном акту:

- Све што они раде, а очигледно је да раде уз подршку САД и Британије, противправно је и илегално и у супротности са чланом 9, тачком Б, у којој се недвосмислено говори да је посао Кфора да разоружа све албанске оружане формације. Они су створили неправо и сада не могу да створе право. Надам се да неки други имају довољно разума и довољно памети да не помисле да је некакво решење као што је оружје паметно, добро и да ће некоме донети предност.

Председник је разговарао са шефом Унмика Захиром Танином, којег је замолио да искористи свој утицај и упозори Приштину да једностраним и провокативним мерама повећава напетост и угрожава мир у региону. Вучић је најавио консултације са пријатељима Србије у СБ УН.

Прочитајте још - ДРАМА НА КОСМЕТУ: Велика колона возила Кфора ушла на север; Кфор: Реч је о редовној вежби (ФОТО / ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је поручио да Србија наставља да врло интензивно прати сва дешавања на територији јужне покрајине с обзиром на то да је првенствени циљ заштита српског народа који је реално угрожен. И шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да Приштина безобзирно крши све потписане споразуме, оглушује се и на захтеве НАТО и ЕУ, и да је њима очигледно циљ што већи хаос на Косову.

ЛИСТА ЖЕЉА

НА изјаве Рамуша Харадинаја да таксе према Србији нећи бити укинуте док Србија не призна независност Косова, Вучић је у четвртак поручио да "само чека да се листа жеља продужи":

- Мени је остало још пет дана на власти, како је то већ заповедио Харадинај. Па добро, гледаћемо како да му испуњавамо све то што је тражио. Шта да вам кажем на све то? У току је "Фонтана жеља", а ја то никад нисам слушао.

ТАЧИЈЕВЕ ГАРАНЦИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК привремених институција у Приштини Хашим Тачи у четвртак је припадницима БСК у касарни "Адем Јашари" рекао да су они од овог месеца - војска Косова. Казао је и да ће они "бранити независност и територијални интегритет Косова".


- Наш је народ формирао војску пре но што је добио слободу, независност и државу - навео је Тачи, који је навео и да гарантује српској заједници да ће БСК наставити да служи свим грађанима без икакве разлике кад је етничка припадност посреди.

Истовремено, Приштински "Зери" пренео је да је Рамуш Харадинај амбасадорима Квинте представио први нацрт "свеобухватног законски обавезујућег споразума између Косова и Србије".