Скупштина самопрокламованог Косова усвојила је у петак уз овације сет закона по коме се мења улога безбедносних снага Косова у тзв. војску Косова.

Усвојена сутри предложена закона по убрзаном поступку, без присуства посланика Српске листе. Од данас, према првом усвојеном закону, Министарство КБС зваће се Министарство одбране тзв. Косова, а усвојен је и закон о безбедносним снагама и служби у тој фракцији.

Реч је о пакету закона којима се мења мандат КБС из безбедносних снага у војне снаге, али без промене имена. Овај потез Приштине подржале су пре свега САД, Велика Британија и Немачка.

Седница парламента је на предлог председника, Кадрија Весељија, почела минутом ћутања за жртве, како се наводи, борбе за ослобођење и државност.

У сали је 107 посланика, пренела је "Коха онлајн". Члан закона који садржи надлежности и дужности КСБ-а има укупно три параграфа.

"Снага безбедности Косова штити суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово", наводи се у измењеном тексту, који је усклађен са препорукама Европске комисије.

Такође у закону стоји да су "косовске снаге безбедности мултиетничке војне снаге, професионалне, наоружане и овлашћене да служе у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом", стоји у тачки 2 овог члана.

Ситуацију на Косову и Метохију из часа у час пратите ОВДЕ.

У општим одредбама се наводи да косовске снаге штите територијални интегритет Косова, заштиту грађана и заједница на Косову, даје војну подршку цивилних власти и учествује у међународним операцијама.

Формирање војске Приштина није успела да спроведе у складу са сопственим уставом, кроз измене тог акта, за шта је била потребна подршка српских посланика, па цео процес спроводи кроз измене закона, на предлог владе.

Закључујући седницу парламента, председник Кадри Весељи је рекао да је ово историјски датум за Косово.


"Честитам свим војницима", рекао је Весељи.

Харадинај је на свом Фејсбук профилу написао:"Стара војска, војска".

А косовски председник Тачи је на Фејсбуку поруцио да је после две деценије напорног рада, коначно затворен процес "изгадње државе Косово".

"Као друштво и држава, показали смо се храбрим, одговорним и знамо да треба да останемо уједињени у одбрани интереса нашег народа и наше државе. Стварање Војске Косова и Министарства одбране је најбољи поклон за овогодишњи крај године", навео је Тачи на Фејсбуку.