Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оценио је јутрос да јучерашње усвајање у косовској скупштини резолуције о преговорима с Београдом показује да Приштина суштински не жели преговоре, не жели да било шта преговара с Београдом и не жели да на озбиљан начин разговара.

Стефановић је гостујући на РТС-у рекао да Србија ради све да очува мир и стабилност и да је зато важна сутрашња седница Савета безбедности УН и истакао да је тежак посао пред председником Србије Александром Вучићем.

"Немам поверење у приштинске институције, зато што после више од 2.100 дана не желе да испуне најважније из Бриселског споразума, стварање Заједнице српских општина (ЗСО) и, на крају крајева, недостатак капацитета који се јасно види свакога дана да се на озбиљан начин разговара о животу у јужној покрајини - показује да немају тај домет", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, ми морамо очигледно чекати одлуку њихових спонзора јер они ни до сада нису самостално доносили одлуке.

"Оваква резолуција, иако нема превелики значај, показује да они суштински неће да разговарају", рекао је Стефановић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Вучић: После СБ УН, на састанку "3 плус 3" у Бриселу, америчком амбасадору на КиМ ћу у лице рећи све што имам, осуђујем претње, увреде и говор мржње


Говорећи о шефу преговарачког тима Фатмиру Љимају, Стефановић је рекао да су могли да ставе кога хоће.

"Али морају да се сете када су вадили Србима унутрашње органе, када су убијали људе, силовали, убијали децу, етнички чистили села - треба да се сете таквог понашања, чини ми се да својој јавности никада нису рекли да су криви за много ратних злочина", рекао је Стефановић.

Чини се да постоји озбиљан страх шта ће све испливати у међународној јавности, а Срби то знају, истакао је Стефановић.

"Истина о Србији о нашим жртвама никада није била очигледно важна свету. Сада када то постаје значајнија агенда, захваљујући нашим напорима, ономе што раде председник и Влада, чини ми се да приштински органи почињу полако да показују страх", рекао је Стефановић.

Говорећи о сутрашњој седници СБ УН, која ће бити отворена за јавност, Стефановић је рекао да је веома важно и једно и друго, јер, како истиче, тамо седи 15 држава које треба да покажу да ли постоји одговорност у данашњем свету.

"Не можете на озбиљан начин да разговарате о стабилности о овој великој организацији УН уколико не прихватите да не могу само лични интереси тих држава, које су тамо чланице, бити кључни и најважнији", рекао је министар.

Како је истакао, нестабилност стварају косовски Албанци, а не Срби, а поред кршења Цефта споразума и кршења ШП-а, поред формирања супротно интерном законодавстви тзв. војске Косова нико осим саопштењима суштински не реагује.

"Онда треба да се постави једно кључно питање да ли постоји владавина права за Србе", сматра Стефановић.

Када преговарамо о уласку у ЕУ, наши партнери нам кажу да је важна владавина права, подсетио је он.

"Ужасно је тежак посао пред председником. Ово је пакао. Тај посао који он треба да обави тамо знајући да постоје земље које су тврдоглаве у својим ставовима који се своде на то - ми смо признали независност Косова и онда је све дозвољено и кршење права и зато је тежак посао да их упозна шта су све последице", нагласио је Стефановић.

"Нисам сигуран какав ће бити резултат јер је то значајан чин да се упозори на све оно што се дешава", закључио је Стефановић.