Косовска Митровица – Да ли наша деца имају права на лечење, нормалан живот и срећно детињство, на играчке и храну, да ли имају право да се едукују и оспособе за живот – упитали су данас, са протестог скупа у Косовској Митровици, чланови Удружења за бригу и помоћ деци и одраслима са посебним потребама „Подржи ме“. Они су, окупљени у Митровачком двору, послали јасну поруку да су мере Приштине уперене директно против Срба.

- Више од хлеба и млека, нама требају лекови и медицинска помагала, а ви сте нам својим мерама и то ускратили. Да ли је ваш одговор да то радите само зато што су то српске деца, и како то да само она немају право на достојанствен живот, детињство и одрастање у миру и без страха – рекла је председник Удружења Ивана Ракић и поручила међународним организацијама која се баве правима деце да не „затварају очи и осуде срамне потезе Приштине којима се онемогућава достојанствен живот“.
- Нисте нас заштитили пре 19 година, али учините то сада и покажите да су вам сва деца у свету једнака, да сте хумани према свима, да не правите разлике према боји коже, полу, националности и верској припадности. Наше патње трају више од две деценије, али и поред свега тога ми смо јачи и сложенији него икада и зато нећемо одустати од наше борбе за право на живот. Верујемо нашој држави Србији, јер нас она никада није и неће оставити на милост и немилост других – рекла је Ракић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: К: МИТРОВИЦА: Не плашимо се јер је држава уз све нас

Тешко изговореним, али искреним речима окупљенима се обратио Благоје Јаначковић, митровчанима добро познати „Боки“ који је своју упорност у борби против церебралне парализе показао недавним освајањем петог места на Београдском маратону.


- И поред великих потешкоћа и страха у којем живимо научили смо да се боримо и да покажемо да смо јаки и успешни. Ситуација у којој се сада налазимо погађа све грађане, а посебно нас са сметњама и зато вас молимо да имате разумевања и укинуте ове неразумне таксе како би нам бар мало олакшали живот – поручио је Јаначковић.

Свој протест против мера Приштине, уведених 21. новембра, готово свакодневно исказују грађани и удружења, као и студенти који су бројним перформансима, на један посебан начин указали на штетност одлука које су донеле приштинске власти. Као нека врста помоћи и подршке својим колегама, у ректорату Приштинског универзитета у Косовској Митровици, данас у 16 часова, биће одржана конститутивна седница Студентске конференције универзитета Србије.


За разлику од претходна два дана, када су се зебња и забринутост грађана осећали готово на сваком кораку, данас је у северној Косовској Митровици уобичајан недељни дан. На улицама, које су због ледени кише и снега оковане ледом, мање је људи, а са својих позиција су се повукли и аустријски војници Кфора, који су у петак и суботу били стационирани са јужне стране главног моста на Ибру.