Главни шведски радио објавио је да ће косовски председник Хашим Тачи бити позван у Специјални суд за ратне злочине бивше ОВК.

"Сверигес Радио" је, такође, известио да су неки од бивших ратних вођа косовских Албанаца, укључујући и Рустема Мустафу Самија Луштакуа, позвани у својству осумњичених за ратне злочине, преноси приштинска "Газета експрес".

Како се подсећа, још увек није подигнута никаква оптужница у склопу истраге која се води већ четири године.

"Сверигес Радио" наводи и да је Тачи један од људи који могу бити предмет Специјалног суда.

Он је прошле године, у једном интервјуу у Шведској, изјавио да на Косову у вези са тиме "немају шта да крију".

Тачи је, како се подсећа, током рата имао лидерску позицију у ОВК све до завршетка рата, када су почињени злочини и тамо је контролисао је све кључне механизме, укључујући обавештаје службе.

Шведски радио указује да су бивши лидери ОВК сада на челу власти у Приштини, укључујући положаје председника, премијера и председника скупштине.

Тај радио подсећа и да су у разним процесима припадницима ОВК многи сведоци мењали исказе, док су други застрашивани и уклоњени.


ТАЧИ:ОДЛУКА О ВОЈСЦИ ЈЕ НЕПОВРАТНА

Одлука косовског парламента о трансформацији КБС у војску је неповратна, без обзира на то шта ће бити у Савету безбедности, који сутра, на захтев Србије и Русије, заседа на тему Косова, тврди председник привремених приштинских институција Хашим Тачи и додао да је то и крај "тамне стране српског геноцида на Косову".

Тачи је на конференцији за новинаре, на приштинском аеродрому уочи пута у Њујорк, где је позван да учествује у заседању СБ, рекао да се он, као и Срби на Косову осећају “угодно и удобно” због те одлуке, те да Србија, како каже, нема разлога за забринутост.

До таквог закључка је дошао, каже, на основу разговора и сусрета са представнициме српске заједнице на Косову.

Оценио је да је оснивањем тзв. војске Косово, како каже, “као држава” постало јаче, а “добра вест” за њега је и јучерашња одлука парламента о усвајању резолуције за дијалог са Београдом и потврђивање “преговарачког тима”.