Косовска влада вероватно неће прахватити понуду коју су званичници из Брисела упутили у писму Рамушу Харадинају како би Приштина укинула таксе за производе из централне Србије, пише Газета експрес.


Лист наводи да ће Федерики Могерини писани одговор бити послат сутра, али се наводи да садржај онога што ће Харадинај упутити "неће бити другачијег става од оног који већ знају сви грађани Косова".


Шеф кабинета Рамуша Харадинаја Авни Арифи потврдио је за Газету експрес да је косовска влада добила писмо из Брисела и да ће премијер одговорити сутра.


"Писмо не садржи ни један ред са неким ставом који већ није познат грађанима Косова. Све позиције Владе познате су грађанима", рекао је Арифи.


На основу ове изјаве по свој прилици Могерини ће са другим комесарима ЕУ добити негативан одговор, оцењује лист.ПРОЧИТАЈТЕ И: Шведски радио: Тачи ће бити позван у Специјални суд


Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, европска комесарка за трговину Сесилија Малстром и комесар за евроспку суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан упутили су заједничко писмо косовском премијеру Рамушу Харадинају у којем му нуде решење проблема везаног за таксе за робу из Србије.


Наводи се да из ЕУ, између осталог, предлажу да се одредница "УНМИК" у ЦЕФТА споразуму замени одредницом "Косово*" (Косово са звездицом), а заузврат траже да приштинске власти, у знак добре воље, пре сутрашњег састанка Савета за Споразум о стабилизацији и придруживању (ШП) у Бриселу, привремено суспендују примену одлуке о таксама на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.