ЛУЧАНИ – УБЕДЉИВА СНС! Према прелиминарним резулататима избора у општини Лучани, листа број 1 „Александар Вучић – Зато што волимо Лучане и Драгачево" освојила је – 66,20 одсто гласова. Друга је листа Савеза за Србију, којој је поверење дало 9,57 процената бирача, трећа је Група грађана „Једн тим“ са 7,24 одсто, док је још прешла цензус листа Социјалистичке партије Србије са освојених 6,37 одсто гласова.

Излазност у Лучанима била је нешто већа од 70 процената бирачког тела.


Ови резултати говоре да ће у будућем парлламенту Лучана напредњаци имати 27 од укупно 35 мандата, СЗС – четири мандата, и по два мандата ће имати преостале две листе које су прешле цензус.


На свим изборним местима СНС је забележила победу. Посебно је оставрен добар резултат у Котражи – скоро 80 одсто, Вучковици – 81 проценат, Глогу – 77,8, у Горњем Дубцу њихов број на изборном листићу заокружило 71 одсто бирача.


Изборе у Лучанима пратило је више од 200 посматрача. Посматрачка мисија ЦРТА је на неколико бирачких места забележила неправилности.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Локалну власт бира 90.000 грађанаВрећа са изборним материјалом није била затворена приликом пријема на једном бирачком месту. На четири бирачка места контролни лист није био убачен на почетку гласања у празну кутију приликом гласања првог бирача, док на отварању четири бирачка места нису били присутни сви чланови сталног састава бирачког одбора. На бирачком месту Котрежа забележене су веће тензије, па је интервенисала и полиција – наводе посматрачи из организације ЦРТА.Наиме, Полицијска управа у Чачку саопштила је да је полицијској станици Лучани пријављено је да су двоје грађана, приликом доласка на бирачко место број 25 у Котражи, нападнути од стране њима непознате особе.


- Полиција је одмах по пријави изашла на место догађаја и том приликом тридесеттрогодишња грађанка је изјавила да ју је напознати мушкарац одгурнуо вратима, када је покушала да уђе на бирачко место како би гласала. Истовремено је и двадесетједногодишњи мушкарац, који је такође дошао да гласа, пријавио полицији да га је иста особа одгурнула рукама када је хтео да уђе на бирачко место – наводи се у саопштењу ПУ.


- Полиција је идентификовала осумњиченог и установила да се ради о Б. П. (37) из Пријепоља.


О свему је обавештено Основно јавно тужилаштво у Чачку које је наложило да се осумњичени приведе тужиоцу, а против њега ће, по налогу надлежног тужилаштва, бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу.


На ове догађаје реаговао је и Савез за Србију који су се обратили саопштењем:


- Када смо им се супроставили и спречили их да краду на бирачком месту 25 онда су оптужили да је то насиље. Насиље је што вас спречавамо да крадете изборе? Не господо. Насиље над свим грађанима је оно што ви радите. Активисти СНС су комбијем пресрели активисте СЗС и јурили их комбијем на кружном току у Гучи, а када је то пријављено полицији полицијацац је рекао да "он није на дужности". Можда чека да неки батинаш СНСа неком нашем активисти разбије главу, као што су разбили Борку Стефановићу, па да онда "буде на дужности". Оно што СНС ради у Лучанима је слика како они виде изборе у целој Србији и томе ћемо се оштро супротставити.УБЕДЉИВА ПОБЕДА СНС

КУЛА – На ванредним локалним изборима у Кули у недељу, 16. децембра, према незваничним резултатима, објављеним два сата после затварања гласачких места, победила је листа „Александар Вучић – Зато што волимо Кулу“, која је освојила 59,6 одсто гласова. Друга је, са освојених око 10 одсто гласова, листа „СПС – Ивица Дачић“, а трећа, са близу 9 одсто, Група грађана „Критична маса. Цензус је, са подршком од око 6 одсто, прешао и „Покрет обнове краљевине Србије – Марко Кошутић“. Испод црте су остали Покрет социјалиста, Руска странка, ПУПС и СРС. Од укупно уписаних 35.914 бирача, гласало је 49,5 одсто, што се сматра добром излазношћу с обзиром на неповољне временске прилике. Изборна математика показује да ће од укупно 37 одборничких места у локалном парламенту 26 освојити СНС (у коалицији са СВМ), 5 социјалисти, 4 „Критична маса“ и два ПОКС.

З.Р.