ЛИДЕР Српске напредна странке Александар Вучић близу је одлуке да Србија на пролеће иде на ванредне парламентарне изборе и ако, уз сагласност врха партије, преломи, биралишта ће бити отворена 31. марта или 14. априла - незванично сазнају “Новости”.

Како преносе наши извори, први човек СНС и председник Србије још није пресекао, али све упућује на то да ће грађани нови сазив Народне скупштине бирати пре рока.

Вучић се о овој опцији већ консултовао са најближим сарадницима и није искључено да се о томе расправља наредних седмица, најпре на седници председништва најјаче политичке опције у држави.

Првог човека напредњака ће у овој намери, без сумње, учврстити Приштина и Брисел, уколико Албанци не укину сулуде таксе на робу из централне Србије, и ако, уз фрапантну инертност ЕУ, наставе да блокирају дијалог са Београдом.

И управо је Вучић прекјуче, у обраћању медијима, довео у везу вишемесечни пат у разговорима око Косова и Метохије и могуће ванредне изборе:

- Уколико Приштина не укине таксе, јасно је да води политику уцене. Ако је то тако, онда немамо сметње да идемо на изборе. Таман да пружим шансу Харадинајевој идеји да ме скине са власти.

Председник је, подсетимо, после састанка са Владимиром Путином јавно рекао да сумња да ће ускоро доћи до компромисног и одрживог решења за Косово и Метохију, па стога падају у воду и спекулације да се не може ићи на изборе пошто ЕУ инсистира да се посао око КиМ заврши у првој половини године. Осим тога, и сама ЕУ ће већ у априлу ући у предизборну кампању, а потом и у изборе за Европски парламент, што значи да ће практично бити у институционалном вакууму до краја 2019.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Вучић размишља да распише изборе за 31. март


Треба имати у виду и такозвани домаћи моменат, односно све јачи притисак из странке на Вучића да се измери снага на биралиштима сада, без обзира на то што редовни термин за гласање “пада” следеће године.

ДАЧИЋ: БОРИС И ЈА ПОЛИТИЧКА ФАНТАСТИКА ТО што је председник Србије Александар Вучић рекао да би евентуални избори били прилика да га неко скине са власти, а нарочито косовски премијер Рамуш Харадинај, научна је фантастика, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић. - Чак и делови опозиције који стално нешто критикују, а не знају каква им је политика, хоће изборе на речима, а моле Бога да се они не распишу - рекао Дачић на РТС. Према његовим речима, избори долазе у обзир ако нема сметњи по државне интересе, што је рекао и председник Вучић. Поводом изјаве бившег председника Србије Бориса Тадића да не искључује могућност да опет раде заједно, Дачић је рекао да она спада у домен политичке фантастике.

То је лидеру СНС било јасно предочено и на недавном скупу у земунској хали “Пинки”, где му је око 3.000 делегата јасно ставило до знања да су за изборни окршај са опозицијом.

Други, нимало занемарујући фактор, јесте процена да би покренути протести који имају маску грађанских, а иза којих стоје Драган Ђилас, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић, могли да добију замах уз подршку страног фактора, па би из угла СНС било целисходније ићи на изборе пре рока. Поготово што су по свим истраживањима напредњаци убедљиво најјача партија са подршком изнад 50 одсто.

И само извештавање западних медија и њихових испостава у Србији током величанственог дочека Путина у Београду, као и ставови њихових дипломата, указују на то да би цементирано пријатељство и партнерство са Москвом током сусрета са руским лидером Вучић могао да “плати” још снажнијом подршком, пре свега Британаца, такозваним грађанским протестима.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за “Новости”, да ако Србија има изгледне шансе да настави преговоре на коректан начин, што значи да је циљ разговора тежња ка компромисном решењу, онда избори могу да сачекају.

- Али ако нема нема шансе да се дијалог Београда и Приштине настави у догледно време, онда може да иде на гласање. Јер притисак Запада је огроман и он би могао да се релаксира на изборима. А онда иду и европски избори, па и изјашњавање у Сједињеним Америчким Државама. После тога ће се видети у ком правцу ће преговори Београда и Приштине да иду - каже Анђелковић.

Дејан Вук Станковић наводи за наш лист да ће крајња одлука бити донета у другој половини фебруара.

Фото Д. Миловановић


- Ако у неко разумно време, за две или три недеље, Албанци не укину таксе и самим тим дијалог Београда и Приштине буде суспендован, онда ће Србија највероватније ићи на биралишта. Уколико се разговори не наставе, онда главна политичка игра постају избори. Опозиција ствара политичку кризу и једини начин да се она реши је гласање - објашњава Станковић.

Наш саговорних тврди да ће, уколико дође до расписивања избора, они бити 31. марта:

- Увек се иде на краћу кампању, од 45 до 60 дана. Значи, уклапа се тајминг да буду расписани у фебруару.


ТАЧИ ТРАЖИ ДА СЕ УКИНУ ТАКСЕ

Председник привремених приштинских органа Хашим Тачи у суботу је затражио да се укину таксе које су уведене за робу која су увози из Србије и БиХ, што је захтев и САД, и поручио да треба престати са популистичким одлукама. Тачи је на “Фејсбуку”, не спомињући именом Харадинаја, подсетио да је пријатељство Косова и САД чврсто.

- Америчка подршка се не може сматрати безусловном ако чинимо грешке које доводе у питање америчке интересе и вредности на Косову, региону и Европи - написао је Тачи. / Д. З.