ПРОТЕСТИ грађана и дела опозиције који се више недеља одржавају у Београду, а одскоро и у неколико градова у Србији, нису утицали на расположење бирача према странкама, ни према владајућем СНС, али ни према опозиционим, показује последње истраживање "Ипсос стратеџик маркетинга".

Наиме, када би се у наредну недељу одржали ванредни парламентарни избори, СНС би освојио 55 одсто гласова, Ђиласов Савез за Србију добио би 14 процената, а изнад цензуса би били још само социјалисти са Јединственом Србијом, за које би гласало 12 одсто бирача.

- Из последњег истраживања рејтинга странака не види се никакав утицај протеста грађана и дела опозиције на популарност СНС. Не видим да напредњаци падају, односно, са њиховим рејтингом се не дешава ништа битно. Он је екстремно висок, око 55 одсто. Видљиво је да протести мобилишу бираче СНС да гласају за њих. Јер, њихови бирачи виде да се нешто дешава на супротној страни и то утиче на њихову спремност да изађу на изборе и да гласају за СНС - каже за "Новости" Марко Уљаревић, директор Сектора за истраживање јавног мњења "Ипсос стратеџик маркетинга".

Исто тако, код опозиционог дела бирачког тела, Уљаревић не види ефекте протеста, а разлог за то је, како објашњава, што њих не предводе опозициони лидери и што не постоји политичка артикулација захтева протеста. Њихов главни мотив је, каже, то што су против Вучића, док се као његова алтернатива не нуди никаква политика.

Прочитајте још - ВРХ РУКОВОДСТВА СНС ИМАО ЈУТРОС САСТАНАК: Тема -избори

- Код опозиционог бирачког тела јавља се већа спремност да се изађе на изборе, али не видим да подршка некој странци расте због протеста. Такође, понуда на опозиционој страни још није избалансирана и утемељена. Не видимо шта се дешава са Шапићем, хоће ли изаћи на изборе или не, односно у овом тренутку не знамо у колико колона би опозиција изашла на изборе. Исто тако није видљиво како на Ђиласов рејтинг утиче одлазак Саше Јанковића из политике, јер Јанковићеви бирачи нису хтели у коалицију са Ђиласом и очигледно је да део опозициног бирачког тела има јак отпор према њему - каже наш саговорник.


Шеф напредњака Александар Вучић са врхом странке


Истраживања показују и да се СНС без Вучића сигурно не би котирао овако као са њим, јер се људи опредељују за странку због става према лидеру, што је, како нам преноси Уљаревић, посебно изражено код СНС:

- Без Вучића, СНС не би могао да се нада неком високом рејтингу. Све што је негативно, а што се везује за ову партију, изоловано је од Вучића.

У односу на ранија истраживања, ово последње, које је рађено у петак и суботу, на репрезентативном узорку од 1.000 испитаника, није показало значајније промене расположења грађана. Овога пута су радикали остали испод цензуса, а иначе се крећу између четири и шест одсто. Њихов рејтинг, како нам објашњава Уљаревић, зависи од преливања гласова ка социјалистима и напредњацима.

Лидери Савеза за Србију


ПУТИН

ШТО се тиче ефеката које је посета руског председника Владимира Путина Србији могла да изазове међу бирачима, Уљаревић каже да је она учврстила десницу, односно онај део бирачког блока - који се назива и "традиционалистима", а који чине између 65 и 75 одсто бирача.


ГЛИШИЋ: У СНС СВИ ЗА ИЗБОРЕ

УЖЕ руководство Српске напредне странке у недељу ујутру пренело је лидеру партије Александру Вучићу став да је веома важно да се иде на изборе и да је странка за њих у потпуности спремна.

То је у недељу потврдио председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић који је рекао да је одржан састанак са Вучићем и да су у СНС "сви за изборе", али и да се морају поштовати обавезе и потребе државе Србије.

- Ако са једне стране имате људе који оспоравају ваш легитимитет и мисле да то што радите није добро, онда је најбољи могући начин да проверите да ли јесте тако да изађете на изборе и да питате грађане да ли је то добар пут којим идемо или можда пут који нуде ови други - рекао је Глишић за Пинк.