Српска опозиција, која је хетерогена, а имовина лидера сумњивог порекла, није никаква алтернатива Александру Вучићу, који је поштован не само од председника Руске федерације Владимира Путина, већ и западних вођа, оцењује аустријска државна телевизија ОРФ.

Протести показују да је део грађана Србије незадовољан, али од тога опозиција није успела да оствари политички капитал, додаје јавни сервис Аустрије у извештају са протеста у Србији.

Прочитајте још: На изборе 31. марта или 14. априла

Подсећа да у Србији хиљаде противника владе демонстрира већ недељама у Београду, Новом Саду и другим градовима против председника Вучића, којем пребацују да је ауторитаран, да ограничава слободе и не поштује расподелу надлежности, односно поделу власти.

Иако се протести опозиције шире, према ОРФ-у, тренутно готово нема шансе да озбиљно угрози положај српског председника.

ОРФ указује да опозицију, односно Ђиласа, Обрадовића и Јеремића, повезује само једног, а то је да им је заједнички непријатељ Вучић, али и недостатак популарности.

"Нема грађанин који би сву тројицу лидера опозиције позитивно оценио. Ако наступају заједно, опозиција губи на снази. Зато на протестима говоре уметници", констатовао је Срђан Богосављевић.

ОРФ наглашава да је Вучић најпопуларнији политичар Србије, поштован не само од Путина, већ и западних вођа.

Прочитајте још: Протест у Београду: Хтели да РТС гађају јајима

Због тога, истиче аустријски јавни сервис, ЕУ и САД требало би да га подсете колико су важни слобода штампе и независно правосуђе.