Председник Вучић је раније најавио да ће на овом 15. по реду сусрету са Меркеловом разговарати о томе како да нам помогне у вези са квотама ЕУ за челик, Косову и Метохији и економији.


- За мене је најважнији сусрет са Ангелом Меркел. За нашу земљу је то најважнији сусрет. Наш сусрет је био пријатан, много сусрета смо имали и увек је била благонаклона према нашој земљи. Данас је такође имала пријатељски тон према Србији - рекао је Вучић.

Како је рекао, највише су причали о односу Београда и Приштине.

- Нема сумње да је Немачка земља која је снажно против урушавања нормалних трговинских односа. Слобода протока робе, услуга и капитала људи је нешто на чему Немачка заснива своју политику - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали о могућим решењима, као и о наставку дијалога са Приштином.

Одговарајући на питање да ли ће Ангела Меркел доћи у Србију, Вучић каже следеће:

- Меркел брине о нама и стало јој је до Србије, верујем да ће доћи у Србију. Рекла је да сам добродошао у Берлин. Разговарали смо о нашем европском путу - казао је Вучић.

ВУЧИЋ ЗАМОЛИО "РИО ТИНТО" ДА УБРЗА ПРОЈЕКАТ "ЈАДАР"

Председник Србије Александар Вучић пренео је да су га представници компаније "Рио Тинто" током разговора у Давосу обавестили да се добро реализује пројекат "Јадар", на којем раде у Србији, а да их је он замолио да наставе и убрзају радове, јер је то од огромног значаја за нашу земљу.

Вучић је истакао да процене показују да би од 2024. године, када се, иначе, очекује почетак прозиводње у руднику јадарита, у западној Србији могао да ради велики број људи.

"Ако буду направили партнерски однос са Кином, то би значило да се у нашој земљи направи фабрика за производњу аутобуса и других возила на електрични погон. Онда је Србија у огромној компаративној предности у односу на све друге, и то је за нас важно", подвукао је председник.

Представници "Рио Тинта" појаснили су му, истиче, да је њима лако да ураде рударски део посла, али да им онда, да би одвојили литијум из камена, остаје чак 26 корака потребних за тај процес.

"То је технолошки врло компликован процес, али ја сам их замолио да раде на томе, да убрзавају све и да верују да ће то бити од огромног значаја", рекао је Вучић и додао да та британско-аустралијска компанија ради и са јапанским и са кинеским партнерима.

Пројекат "Јадар“ који Рио Тинто развија у Србији обухвата једно од најзнацајнијих светских лежишта литијум-бората.

Осврнуо се и на таксе на челик и подсетио да су представници Србије јуче разговарали са кинеским власницима Железаре у Смедереву, те да верује да ће они остати и опстати у Србији, јер би њихов одлазак из Смедерева био страшан ударац за нас.

"Зато ћутимо и не подиземо глас до тих размера, већ и верујемо да ће ЕУ, и кроз речи Жан Клод Јункера, своје обавезе испунити и показати поштовање према Србији", рекао је Вучић.

МЕРКЕЛ ВУЧИЋУ: КАД ГОД ЖЕЛИШ У БЕРЛИН, ДОБРОДОШАО СИ

Председник Србије Александар Вучић поновио је да га је канцеларка Ангела Меркел позвала да поново посети Берлин, "кад год жели", те изразио наду да ће она ускоро посетити Србију.

"Морамо још много ствари да урадимо пре краја њеног и мог мандата. Велика би ми част била и мислим да бисмо тиме једну значајну еру обележили, уколико би дошла у Србију. Верујем да ћемо имати успеха у томе", рекао је Вучић.

Вучић је казао да му је Меркел на данашњем састанку рекла - "зашто ме не зовеш чешће", али да он сматра неумесним да на тај начин досађује канцеларки или било коме.

"Никада то не радим. Она је тражила и овде сусрет и хвала јој на томе", рекао је Вучић и додао да то што је она трaжила сусрет показује колико брине и колико јој је стало до Србије.

Вучић је казао да је човек који зна шта је његов посао - да брине о стабилности земље и да чува Србију. "Верујем да ће доћи у Србију, а она је рекла - ''кад год желиш у Берлин, добродошао си''", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је са Меркеловом разговарао и о билатералним односима, Косову и нашем европском путу. Од ње је, како каже, чуо и како види будућност ЕУ - у снажном савезу Француске и Немачке, укључујући и војну сарадњу.

"Њена визија Европе - да је Ахенски споразум наставак Јелисејског споразума, види ту симбиозу Немачке и Француске, да ЕУ мора да гради своју снагу, монетарну стабилност. Такође је важно монетарно партнерство са Јапаном, које ступа на снагу 1. фебруара", рекао је Вучић и додао да се много тога у свету мења, а мале земље то морају да прате да би нашле своје место у том поромењеном свету.

Пошто је Меркелова говорила и о војној сарадњи у Европи, он је додао да када се ради о нашој војсци, да истиче нашу војну неутралност и наводи да ће Србија ове године добити девет европских хеликоптера и седам руских.

"Ситуација је данас много боља него што је била, начињен је велики напредак и људи могу да се поносе. И тек ће", уверен је председник Вучић.

САСТАНАК СА ХАНОМ: ЕУ И САД БРИНЕ КИНА, МИ СМО КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је са европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом разговарао о квотама за челик, те указао да је Србија колатерална штета чињенице да Европа, као и САД, гледају како да зауставе продор Кине.

"Одлука је донета, није идеална по нас. Али, ја сам захвалан Жан Клод Јункеру. Данас је у Србији објављено писмо које ми је он упутио. И Ана (Брнабић) се много борила. Добили смо неке усмене гаранције, али... зашто нису изузели нас, ако су изузели Норвешку, Лихтенштајн, Исланд, које имају исти ССП као и ми...? Ако су изузели њих, могли су и нас", рекао је Вучић.

Како је истакао, нама значе и Јункерове гаранције, који је рекао да ће одмах да реагује ако квоте на било који начин буду угрожавале српску економију.

"Јуче смо имали састанак са кинеским партнерима. Надам се да ћемо успети да све то држимо под контролом", рекао је Вучић.

Упитан шта му је европски комесар рекао на састанку, каже да Хан говори да су то опште мере.

Прочитајте још - ЈУНКЕР У ПИСМУ ВУЧИЋУ: Европске квоте на челик неће имати значајан утицај на Србију

Председник је указао да је суштина да Европа, као и САД, имају велики страх од Кине и гледају како да зауставе кинески продор, а да смо ми ту колатерална штета, "ни криви, ни дужни".Поручио је да су нам Кинези пријатељи и да тога нећемо да се одричемо.

"Није ми важно какав притисак може да буде од било кога, на било који начин. Они су нам спасили Железару, раднике у Смедереву, као и Бор и борски рудник и све друго", подвукао је Вучић.

Пренео је да је и немачка канцеларка данас оценила да Европа заостаје за Кином, па тек онда за САД, у вештачкој интелигенцији, чак и у дигиталној платформи за податке...

У вештачкој интелигенцији, Кина је испред свих, број 1, а вештачка интелигенција је будућност.

"То је будућност. Кина води. Зато све велике силе, САД, Европа, покушавају да је успоре, да буду велики играчи, да избију на прво место. То је игра великих. Ми смо мали и гледамо да сачувамо свој интерес", истакао је Вучић.

Вучић је, такође, разговарао са представницима компаније "Рио Тинто", која, иначе, у Србији реализује пројекат "Јадар".

ПРЕДСЕДНИК ПРЕД САСТАНАК СА МЕРКЕЛОВОМ: ОСЕЋАМ ТРЕМУ

Претходно, српски председник састао се са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са којом је, како је раније најавио, разговарао о томе може ли и како да помогне Србији у вези са квотама ЕУ за челик, о економским питањима генерално и, свакако, о Косову и Метохији.То је био њихов 15. сусрет до сада укључујући и време када је био премијер, а Вучић је рекао пред сам састанак, да и поред тога, осећа трему.

Иако је у ЦДУ формално предала лидерство Анегрет Крамп-Каренбауер, Меркелова и даље, као и њена странка, чврсто држи конце како немачке, тако и европске политике.

Прочитајте још - Шта председника Вучића очекује још у Давосу

"Зато што је реч о соби која је изузетно одговорна и озбиљна, са њом нема глупости на које су српски политичари навикли, па су покушавали да је шармирају и слично. Сувише је она озбиљна, морате добро да се припремите, да имате одговоре на сва питања, да добро разумете шта Немачка жели, да разумете шта Србија жели", рекао је председник непосредно пре састанка у Давосу.

Како је рекао, упркос личним гаранцијама председника ЕК Жан Клод Јункера, Србија није срећна суштином одлуке ЕУ о челику и због тога ће наставити да моли Меркелову да нам помогне.

"Молићу канцеларку да нам по том питању помогне", рекао је Вучић.

"Наравно, ту је и Косово и Метохија и економија", рекао је Вучић и додао да је Меркеловој већ захвалан, јер показује озбиљност и разуме колико политичка ситуација на Балкану није једноставна. "Веома важан састанак", констатовао је српски председник.

ПОДРШКА МЕРКЕЛОВЕ СРБИЈИ ОД НЕПРОЦЕНЉИВОГ ЗНАЧАЈА

Председник Србије Александар Вучић објавио је у среду вече на Твитеру фотографију са састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел на Светском економском форуму у Давосу.

"Увек је велико задовољство разговарати са канцеларком Меркел. Њено искуство и мудри савети, као и подршка коју стално пружа Србији су од непроцењивог значаја за наш народ и нашу земљу", написао је Вучић уз фотографију.

ВУЧИЋ СА ПРЕМИЈЕРОМ ЛУКСЕМБУРГА И НЕМАЧКИМ МИНИСТРОМ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас у Давосу са премијером Луксембурга Гзавијером Бетелом и министром здравља Немачке Јенсом Шпаном.

"На маргинама економског форума у Давосу у пријатељском разговору са премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом и немачким министром здравља Јенсом Шпаном", навео је Вучић на свом твитеру и објавио фотографију тог сусрета.

ХАН У ДАВОСУ РАЗГОВАРАО СА ТАЧИЈЕМ О ДИЈАЛОГУ СА БЕОГРАДОМ

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан разговарао је данас са председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, који се налази у Давосу.

"Разговарали смо о европској перспективи Косова и напретку у дијалогу са Србијом. У геополитичком и економском интересу ЕУ је приближавање читавог региона Југоисточне Европе", написао је Хан на Твитеру и објавио фотографију на којој се рукује са Тачијем.

ПРОГРАМ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА НА САМИТУ У ДАВОСУ

У среду и у четвртак председнику Вучићу предстоје и други разговори са европским и светским званичницима и представницима бизниса.

Најављен је и његов сусрет са председником Европске банке за обнову и развој Сумантром Чакрабартијем.Вучић очекује да у Давосу може много тога доброг да се уради за Србију и да се земља представи у добром светлу. Он подсећа да су први разговори о довођењу кинеских инвеститора у Железару почели управо у Давосу..

Да подсетимо, Вучић који учествује на Светском економском форуму у Давосу, претходно је присуствовао излагањима немачке канцеларке Ангеле Меркел и премијера Јапана Шинзуа Абеа.