СТАВ о одлуци председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија да распише изборе за градоначелнике четири општине на северу КиМ за 19. мај, представници Српске листе са КиМ изнеће после консултација са српским државним врхом.

Они ће се већ у среду састати са представницима власти у Београду, а како су у понедељак саопштили, као политичка снага са готово стопостотном подршком Срба са КиМ, наставиће да се увек и свуда боре за српске интересе, и о свим важним и осетљивим питањима, па и о начину реакције, одлуке ће доносити у координацији са Београдом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Тачи одлучио: Избори у четири општине севера 19. маја

Тачи је у понедељак најавио изборе за градоначелнике четири општине - Северне Косовске Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана, јер су претходни градоначелници поднели оставке 27. новембра, после одлуке владе у Приштини да уведе таксе на српске производе 21. новембра прошле године. Од тада општинске управе успостављене према косовском систему нису функционисале, и најављено је да ће тако бити до повлачења дискриминаторских мера.

Према косовском систему, градоначелници, као и чланови скупштина општина, бирају се директно, а мандат им траје четири године. Редовни локални избори одржани су у октобру 2017, и тада је за првог човека Северне Косовске Митровице изабран Горан Ракић. У Лепосавићу је највише гласова добио Зоран Тодић, у Зубином Потоку Стеван Вуловић, а у Звечану Вучина Јанковић.


Америчка амбасада у Приштини је пре две недеље позвала Тачија да одмах именује чланове Централне изборне комисије и тако омогући рад те институције и изразила забринутост што због кашњења именовања представника ЦИК више од 30 чланова скупштина општина и један члан Скупштине Косова нису били у могућности да преузму своје дужности. Неколико дана касније, Тачи је то и учинио. Међу члановима комисије је и један Србин, Стеван Веселиновић, којег је још 2017. Српска листа предложила за новог члана ЦИК-а.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ТАЧИ ИЗ ЛОНДОНА: Земљама ЕУ недостаје храброст и јединство да донесу одлуке о Косову

ХАРАДИНАЈ СЕ ПРЕДОМИСЛИО

ПРЕМИЈЕР привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај позвао је у понедељак грађане да изађу на изборе 19. маја. Интересантно је, међутим, да је баш Харадинај у децембру изјавио како оставке четири градоначелника нису прихваћене јер су неуставне, пошто је на њима писало "Косово и Метохија" уместо "република Косово".