ИЗА позива Немачке и Француске да се у Берлину, 29. априла, окупе српски и албански лидери на скупу под паролом сарадње у региону, могао би да се крије још један мотив домаћина: да се издејствују нови уступци Београда и враћање за преговарачки сто пре него што Приштина укине таксе.

Овако поједини дипломатски кругови, али и саговорници "Новости", између осталог, тумаче ангажман осовине Берлин-Париз у решавању кључних питања на Западном Балкану, пре свега у оживљавању дијалога Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић у среду је још једном јасно поновио да нема наставка дијалога са косовским Албанцима док се таксе не повуку:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИ СА СЕВЕРА КиМ: Идемо на изборе, нећемо да дозволимо да на власт дођу марионете

- Нема тог маља којим ће да ме натерају да седнем са њима пре него што укину таксе. Кад укину таксе, спремни смо да почнемо да разговарамо и имамо да их питамо за много тога што се десило у међувремену. А ако мисле да ће тема бити њихова платформа за преговоре, нека је слободно исцепају.

Вучић је потврдио да ће са премијерком Аном Брнабић 29. априла ићи у Берлин на разговоре са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном, као и да ће на састанку бити и албански лидери.

- Веома поштујем и Меркелову и Макрона, мислим да имамо неку врсту и међусобног поштовања, али имајући у виду с ким имамо посла у Приштини, не очекујем ама баш ништа од састанка - рекао је Вучић.

Позив за "неформалну размену идеја" у главном граду Немачке, осим Вучићу и Брнабићевој, послат је председнику и премијеру Албаније Илиру Мети и Едију Рами, као и челном двојцу привремених институција у Приштини Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају. На листи званица су и хрватски премијер Андреј Пленковић и македонски Зоран Заев, затим црногорски председник Мило Ђукановић, председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић, словеначки премијер Марјан Шарец, као и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер и шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић упозорава, за "Новости", да од Немачке и Француске ни досад ништа добро нисмо дочекали:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Приштина нескривено ка уједињењу с Албанијом, Србима укидају слободно мишљење

- Они су увек имали пристрасан став према Албанцима. И на овај скуп у Берлину гледам као на нови покушај да се Србија приволи на нове уступке. Наше државно руководство треба да оде тамо, не треба одбијати сусрет, али треба јасно да понови да компромис мора да подразумева двостране уступке.