ПРИШТИНСКИ двојац Хашим Тачи и Рамуш Харадинај спрема се да новим провокацијама упереним против Србије "минира" састанак српских и албанских лидера, који 29. априла у Берлину организују Немачка и Француска.

Судећи према изјавама председника и премијера привремених институција у Приштини, они немају намеру да одговоре на захтеве ЕУ и САД и повуку таксе на српску робу, али су зато спремили нову листу тема које хоће да наметну: Тачи ће отворити питање осуде Србије за геноцид на Косову, док ће Харадинајева главна порука бити - нема повлачења такса док Београд не пристане на правно обавезујући споразум о обостраном признавању.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Нови притисак Берлина и Париза на Београд?

За председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић, који путују на састанак у Берлин, ови планови Приштине неће бити једини изазов, јер се према информацијама из дипломатских извора, и домаћини скупа спремају да изврше притисак да Београд пристане да се врати за преговарачки сто, чак и ако таксе не буду укинуте.

- Надамо да ће таксе ускоро бити укинуте и да ће се тиме створити услови за наставак дијалога. У принципу, дијалог се може наставити и без обзира на таксе, али Берлин разуме став Београда - оценио је немачки амбасадор у Србији Томас Шиб, и додао и да Немачка има "велике резерве" према решавању косовског питања променом граница.

У Берлин су позвани и лидери Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе и БиХ, који су се сви листом до сада такође изјашњавали против евентуалне корекције граница.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је поводом састанка у Берлину поручио да лидери косовских Албанаца не крију да им је једини циљ да се Србима нанесе што је могуће већа штета, и тиме показују какав је њихов однос према дијалогу:

- И многи у међународној заједници имају два лица, јер само декларативно показују да су против такса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Харадинај: Више ми не траже укидање такси

СРБИ НЕ ДАЈУ СЕВЕР

ПРЕДСТАВНИЦИ Српске листе учествоваће на изборима на северу КиМ 19. маја, а једна од опција је и да новоизабрани градоначелници поново поднесу оставке. Приштина нема механизам да у локалне самоуправе на северу уводи привремене мере, већ би у том случају морала опет да расписује изборе.

Председник СЛ Горан Ракић рекао је да је расписивање избора на северу само један од покушаја Приштине да стави север под контролу. Он је навео да последњих месеци део међународне заједнице и централних власти из Приштине покушава да уједини Косовску Митровицу, подељену на северни, српски, и јужни, албански део.