ДОК је трајао митинг Савеза за Србију испред Дома Народне скупштине у Београду, у парламенту су били народни посланици из редова владајућих странака, али и опозиције, као и новинари и припадници полиције.

Поједини посланици СНС, ЈС и СПС, који су још у петак ушли у парламент с намером да заштите институцију у случају упада демонстраната, почели су да излазе из својих канцеларија пола сата пре најављеног протеста. Шетали су централним холом, а неки су ишли и до главних улазних врата, где су процењивали и коментарисали број грађана пристиглих на митинг. Али нису били расположени да разговарају са новинарима.

Тек неколико минута пре него што се новинарима обратио Александар Мартиновић, шеф посланичког клуба СНС, све његове колеге су, из посланичких просторија на спрату, сишле у хол.

- Ми посланици СНС, ЈС и других група овде смо и данас да чувамо Народну скупштину од оних који би хтели насиљем, претњама и уценама да преузму овај храм демократије и власт у Србији - рекао је Мартиновић. - Чуваћемо Скупштину Србије од тајкуна Ђиласа и Јеремића и фашисте Обрадовића. Желимо да се Србија не заустави на путу развоја, напретка и инвестиција.

Новинарима се обратио и Драган Марковић Палма, председник ЈС, који је рекао да је "народ послао своје посланике у Скупштину и да већина грађана не може себе да поистовети са захтевима Савеза за Србију".

ПРОЧИТАЈТЕ И: Монтирана бина за протест опозиције испред Скупштине; Непрописно постављени мобилни тоалети померени 10 метара

МОЛБА ОБЕЗБЕЂЕЊА

НАКОН конференције за медије представници обезбеђења парламента замолили су новинаре да остану у централном холу Скупштине, али да не излазе у предворје, где су убрзо стигли полицајци. Они су све време митинга били у том холу.