Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет исказао је противљење одлуци да Косово именује осуђеног ратног злочинца за амабасадора Косова.

Како преноси КоССев, Коснет је упитао какву поруку Косово шаље свету када именује осуђеног ратног злочинца за амбасадора и исказао "снажно противљење" таквој одлуци.

"Да ли ово показује поштовање владавине права? Ми се свакако снажно залажемо против таквог потеза – чекамо да видимо", написао је Коснет у објави на Твитеру, а пренео КоССев.

 Међутим, како КоССев наводи, Коснет није нагласио о ком ратном злочинцу је реч.

Недавно су косовски медији, позивајући се на неименоване изворе, писали о томе да је Суљејман Сељими (Сyлејман Селими), осуђени ратни злочинац на Косову, који се налази на условном отпусту, поново постављен за амбасадора у Тирани.

Редакција портала КоССев обратила се Министарству спољних послова Косова, али одговор није добила.

Суљејман Сељими је још почетком децембра добио позив за саслушање од стране Специјалног суда и требало је да буде испитан 9. јануара у Хагу, али је два дана пред саслуишање примљен у Клиничко-болнички центар Косова са "симптомима вртоглавице и повраћања" што је одложило његово испитивање.

Он је такође требало да буде потом испитан 6. фебруара, али у Приштини.

Сељими, који се налазио на издржавању затворске казне за ратни злочин против цивилног становништва, 25. јануара пуштен је на условни отпуст. Неколико дана након тога, Сељими је именован за политичког саветника косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Његово именовање осудиле су Иницијативе младих за људска права (YИХР) Косова и Србије, као и директор косовског Фонда за хуманитарно право Беким Бљакај.