ИМЕНОВАЊА на важне функције у Приштини људи са сумњивим биографијама, а и неквалификованим за позиције на које доспевају, последњих месеци почела су да забрињавају западне дипломате, који све чешће због тога оштро јавно критикују косовску кадровску политику.

Само у последњих седам дана америчка амбасада на Косову два пута је "скренула пажњу" тамошњим политичким лидерима да треба да зауставе тренд устоличења неквалификованих особа, осумњичених за најтежа кривична дела или осуђених за ратне злочине.

Према изворима "Новости", Вашингтон замера косовским властима што је за председника секретаријата Косовске агенције за упоређивање и верификацију имовине Скупштина поставила Насера Шаљу, који је, осим што се сматра неквалификованим за то место, био међу оптуженима у случају "Клечка". Због Шаљиног именовања, иначе, британски амбасадор у Приштини Рори О'Конел поднео је оставку на место председника борда Агенције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АМБАСАДА САД: Ратним злочинцима није место у влади тзв. Косова

Када је за амбасадора тзв. Косова у Албанији именован Сулејман Селими, кога је Основни суд у Митровици прогласио кривим за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва и који је у јануару пуштен на условну слободу, после пет година проведених у затвору, амбасадор САД у Приштини Филип Коснет реаговао је речима:

- Какву поруку шаље Косово свету када именује осуђеног ратног злочинца за свог амбасадора? Да ли је ово доказ поштовања владавине права? Ми се свакако снажно залажемо против таквог потеза.

Бесим Бећај

Иако су се САД, али и друге земље Квинте и Канцеларија Европске уније у Приштини, залагале да у косовску владу не улазе оптужени за злочине, криминал и корупцију, Рамуш Харадинај је направио тим по својој мери, па је на место министра трговине и индустрије поставио Ендрита Шаљу, оптуженог за неовлашћено поседовање и употребу ватреног оружја. Иста оптужница терети и Дардана Гашија, заменика премијера и министра за дијаспору.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амерички амбасадор у Приштини: Ратним злочинцима није место у косовској влади

За корупцију оптужени су министри за инфраструктуру Паљ Љекај, за иновације и предузетништво - Бесим Бећај, министар безбедносних снага Рустем Бериша, као и Фатмир Љимај, заменик премијера. Министра за економски развој Ваљдрина Луку влада је именовала упркос томе што је био у сукобу интереса. Њега је Основни суд у Приштини ослободио те оптужбе, али се предмет сада налази у Апелационом суду.

Дардан Гаши

Одакле, после низа година, забринутост Вашингтона за то ко је на челу приштинских институција? Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже за "Новости" да је очигледно да ни Американци више не могу да толеришу анархију на Косову, на коме су институције без демократског капацитета и кадровског потенцијала и где влада непотизам:

- Све то доноси корупцију и распадање институција и отвара простор за деловање екстремиста и радикалних исламиста. Људи који су већ на функцијама могли би да се нађу на оптужницама Специјалног суда, почевши од Тачија, Весељија и Харадинаја, за које нема дилеме да су починили злочине, али ту су и многи други, а стање какво је на КиМ, и о коме говоре дипломате, резултат је њиховог руковођења.

Рустем Бериша

Некадашњи министар спољних послова Владислав Јовановић каже нам да је могуће да, упозорењима које шаљу политичким лидерима на КиМ, Американци учвршћују свој положај међу Албанцима који су познати по томе да нису дугорочно лојални својим заштитницима:

- А Албанци су им и даље потребни на Балкану, што због притисака на Србе да прихвате косовско решење које форсирају, што због тога да буду брана ширењу руског утицаја.

Сулејман Селими


ТОЛЕРИШУ ТАЧИЈА И ХАРАДИНАЈА

ВЕЛИКО је питање, међутим, да ли би у случају да дође до оптужница Специјалног суда против носилаца највиших функција у Приштини, Американци тражили да се ти људи повуку.

Ваљдрин ЛукаПрема Дрецуновом мишљењу, сваки моралан човек у таквом случају би сам напустио функцију, али, каже, тако се нешто не може очекивати од Тачија или Харадинаја:

- Претпостављам да би их Американци толерисали на функцијама до евентуалног момента када би били правоснажно осуђени.