ХАПШЕЊЕ и изручење радикала Петра Јојића и Вјерице Радете поново је био главни разлог доласка у Београд тужиоца Механизма у Хагу Сержа Брамерца. Како сазнајемо, он пред српским званичницима није тајио жељу да двоје радикала што пре заврше у Схевенингену због оптужнице за непоштовање суда и та обавеза Србије, како сматра, неће ишчезнути.

Брамерц је у уторак разговарао и са министарком правде Нелом Кубуровић, али она наводи да није било речи о радикалима, јер одлука из Хага није одлука Тужилаштва:

Прочитајте још - Брамерц и Кубуровић о регионалној сарадњи

- То је налог суда за изручење, који Министарство правде још није добило. Наш став је да најпре видимо шта пише у њему, па ћемо после тога да поступимо у складу са нашим законским могућностима.

Министарка је навела да је тема разговора са Брамерцом пре свега била регионална сарадња везана за ратне злочине. Сагласили су се да постоје позитивни помаци у сарадњи Србије и БиХ, али да она и даље изостаје са Хрватском.

Потпредседница СРС Вјерица Радета, на чијем изручењу већ четири године Хаг инсистира, за "Новости" каже да је Брамерц уопште на занима:

- Не интересује ме ни шта је причао, ни зашто је дошао. Очигледно "докон поп и јариће крсти". Не знам шта он више има да ради у Београду?

Радета је раније више пута нагласила да у Хаг добровољно неће ићи и да је та лажирана оптужница уопште не интересује. Подсетила је и да правоснажно решење Вишег суда забрањује њено и Јојићево изручење, а да је на људима из власти да ли ће га погазити.

Иначе, прошле недеље кинески судија Ли Даћун донео је одлуку да се Радети и Јојићу суди у Хагу, а не у Србији, и наложио њихово хитно изручење. Они су оптужени да су наводно нудили мито и претили двојици сведока да промене своје исказе у поступку против Војислава Шешеља. Хаг је раније од Србије тражио и да промени закон и изручи радикале.

Брамерц је у Београду у редовној посети пред свој шестомесечни извештај СБ УН о сарадњи са Србијом, који ће представити у јулу.