МИНИСТАР одбране Александар Вулин позвао је надлежно тужилаштво да реагује на иницијативу Бошњачког националног већа, иза којег стоји Сулејман Угљанин, којом се тражи да Санџак добије елементе државности.

Скандалозна "Иницијатива за решавање статуса Бошњака и статуса Санџака" усвојена је на последњој седници Извршног одбора Бошњачког националног већа, којој су присуствовали једино представници већинске листе "Самоопредељење - Сулејман Угљанин". Иницијативом се тражи специјални статус за територију Санџака, која обухвата делове Србије и Црне Горе. Захтева се да Санџак добије устав, скупштину, владу и гувернера, као и да границе те области чувају међународне снаге.

Угљанинови представници у том документу поново тврде да је Рашка област, односно Санџак, како је називају, окупирана још од Берлинског конгреса 1878. године, да је 1918. године силом "угурана" у Краљевину СХС. Позивају се и на тековине незаконитог и међународно непризнатог референдума из 1991. године. Војску Србије називају агресором, оптужују је да је починила геноцид у Сребреници и траже да јој се забрани да "делује" на територији Санџака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАХТЕВ ЗА СПЕЦИЈАЛНИ СТАТУС САНЏАКА: Скупштина, влада, гувернер, демилитаризација…


- Нека Угљанин пита своје сународнике хоће ли му дати своју децу да их потроши у свом лудилу - каже Вулин, коментаришући Угљанинову провокацију. - Бошњаци и Срби у Рашкој области живе добро и у миру, брину их исте бриге, радују их исте ствари, и подједнако их плаше будале које, када нису министри у Београду, траже рат за њихову фотељу.

Нови Пазар


Он је затражио од тужилаштва да делује и заштити мир и закон због, како је рекао, Бошњака и Срба, због све наше деце:

- Што један луд поквари, хиљаде мудрих не могу да исправе. Делујте силом закона док будала не изазове силу по закону, а тада је касно.

ПОТРЕСИ ВЕЋИНУ у БНВ чине Угљанинова листа "Самоопредељење" и листа "Вакат је", коју је подржао лидер СДПС Расим Љајић. Угљанинови испади већ су изазивали потресе у БНВ, а из листе "Вакат је" недавно су га упозорили да престане да злоупотребљава Веће за своје политичке циљеве. То би могло да угрози и коалицију СДА и СДП у Новом Пазару.

Реаговао је и министар државне управе и локалне самопуправе Бранко Ружић, који поручује да је садржина Угљаниновог документа "веома опасна и одише екстремистичким хушкањем са почетка деведесетих година":

- Било би му боље да схвати да је и даље заробљен у том времену, да је ретроградан, статичан, без креације и склон деструкцији, а можда у конкретном случају и самодеструкцији.

Ружић оцењује да "ово није ништа више него политички памфлет политичког дављеника жељног пажње и бесмисленог антидржавног воајеризма":

- Одлучио је да тако нешто изјави у држави чије опхођење према мањинама хвали цео свет и све референтне међународне организације, у држави која својим законима и делима показује да је тих 13 одсто становништва које припада некој мањини драгоценост ове земље. Ту драгоценост не може девалвирати и урушити дотични политички воајер, притом не водећи рачуна о припадницима мањине којој и сам припада, застрашујући све грађане Србије, не поштујући ни Устав ни законе државе у којој живи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УГЉАНИН ОЧЕКУЈЕ АУТОНОМИЈУ: Статус Санџака услов за решење спорних питања између Бошњака и Срба

Министар каже и да Угљанин није имао ни приближан став према држави и начину на који се она опходи према мањинама, док је био министар у њеној влади.

Држава у држави коју призива Угљанин, требало би да, према замисли БНВ, обухвати подручја општина Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, али и општине у Црној Гори - Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевицу, Петњицу, Гусиње, Плав и Рожаје.

Упркос томе што Угљанинова "држава" задире и у територију Црне Горе, тамошње власти нису реаговале на његове аспирације.

ОЧИГЛЕДНО ФРУСТРИРАН

НЕКАДАШЊИ генерални секретар СДА у Црног Гори Рифат Весковић каже да је "Иницијатива" плод фрустрација Сулејмана Угљанина због губитка позиција и министарске фотеље у Београду:

- Иза свега стоји албански лоби - каже Весковић и указује на Угљанинову блискост са "Самоопредељењем" Аљбина Куртија.