БЕОГРАД - Шеф делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици изјавио је да је Србија напредовала у европским интеграцијама, поготово у економским реформама, али да постоји читав низ реформи које морају да се наставе и додао да Извештај ЕК о напретку даје објективан и фактички преглед стања.

Фабрици је за РТС рекао да је економска ситауција у Србији боља, да је привредни раст евидентан, али да у области владавине права нема довољно напертка и да је потребно урадити више.

"Комисија је разматрала и регионалну сарадњу, односе са суседима. Са, наравно, акцентом на томе да мора да се настави дијалог ка нормализацији односа", истакао је Фабрици.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Харадинај после извештаја ЕК: Таксе остају до признања

Препоручио је да све институције погледају Извештај, виде какве су препоруке ЕК, посебно када је реч о препорукама које се дају за даљи напредак како би сви заједно могли да постигнемо боље резултате.

Фабрици је прокоментарисао и реаговање премијерке Ане Брнабић, која је, између осталог, изразила очекивање да у будућности више неће бити политичких оцена о напретку ка ЕУ када је реч о неким важним областима.

"Јуче је премијерка износила коментаре који су углавном били позитивни. Она је потпуно легитимно изразила и ставове о неким деловима извештаја, али је дала коментар да ће Србија остати посвећена европским интеграцијама, да ће размотрити препоруке у извештају и да ће сходно томе реаговати", навео је Фабрици.

Он је истакао да је извештај написан у Бриселу и да даје један објективан и фактички преглед стања. Говорећи о односу Београда и Приштине, Фабрици је рекао да је ситуација и даље тешка и позвао се на јучерашњу изјаву Федерике Могерини да је статус кво неодржив и да све што се догађа може да се претвори у инцидент.

"Она је послала поруку да дијалог мора поново да се покрене, јер што мање дијалога има то је већи ризик да доде до тешкоћа и зато је важно обновити дијалог. И ми смо то у нашем извештају јасно и изнели да је неопходно за наставак дијалога да се таксе укину и тај став није промењен", истакао је шеф делегације ЕУ. Додао је да је порука за Србију да мора да се креће напред, да буде бржа, посвећенија и фокусиранија.

Говорећи о 2025. години када се очекује да Србија приступи ЕУ, Фабрици је рекао да по дефиницији процес приступања не може да има рок. "Не можете да очекујете да ће до одређеног тренутка сви критеријуми бити испуњени", рекао је Фабрици.