Косово је главни извор нестабилности и могућег конфликта у региону, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова и додала да је та територија "практично неконтролисана".

Прочитајте још: Мустафа: Истражујемо ко је укључио сирене током акције РОСУ

"Она није само узрок нестабилности, већ и потенцијалне опасности, неконтролисана територија у срцу Европе. Надамо се да ће покровитељи Приштине, који више воле да се баве својим интересима, употребити свој утицај да уразуме лидере косовских Албанаца. У супротном, може доћи до неповратних последица", рекла је Захарова, преноси Тас с.

Прочитајте још: Палмер: Београд и Приштина хитно да се врате дијалогу

Захарова је рекла и да ће Русија тражити кажњавање свих одговорних за пребијање члана мисије УН на Косову, држављанина те земље, Михаила Красношчекова.

"Хапшење и пребијање руског држављанина, члана УН који има дипломатски имунитет, сведочи о клими потпуног безакоња на тој територији, апсолутном пркосу међународном праву и правилима цивилизованих међународних контаката", рекла је Захарова на конференцији за новинаре.

Према њеним речима, Русија ће наставити да пажљиво прати истрагу тог инцидента и захтева кажњавање свих одговорних "у целом ланцу команде".

Специјалне јединице косовске полиције упале су 28. маја на север КиМ и том приликом ухапсиле 28 особа.

Ухапсили су и два члана Унмика, међу којима је био Михаил Красношчеков који се тренутно налази на лечењу на ВМА.

ЗАХАРОВА: СЛУЧАЈ АСАНЖ ПРИМЕР ДВОСТРУКИХ СТАНДАРДА


Тужба против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа је упечатљив пример западњачке политике двоструких стандарда у области људских права, изјавила је данас портпаролка руског министарства иностраних послова Марија Захарова.

"Цела та прича је упечатљив пример политике двоструких стандарда - када државе које воле да проповедају другим државама због свега везаног за људска права, наједном почну да заборављају све о њима и раде искључиво за своје инетересе", рекла је Захарова на конференцији за новинаре, преноси Тасс.

Према њеним речима, хапшење Асанжа представља кршење слободе медијских права, као и основних људских права и слобода.

"Претходних година, на различитим међународним форумима о људским правима, представници Русије су у центар пажње стављали сутуацију око Асанжа, позивајући државе да се повинују својим међународним обавезама у сфери људских права", рекла је Захарова.

Асанж је 2006. године основао Викиликс који је објављивао поверљиве информације о активностима бројних влада у свету, међу којима је и америчка.

Он је 2012. године, плашећи се да не буде изручен САС из Шведске у којој је осумњичен за силовање две жене, побегао у амбасаду Еквадора у Лондону где је провео скоро седам година.

У априлу ове године Еквадор му је укинуо азил и он је ухапшен због непоштовања суда и од тада се налази у притвору у Лондону.