БЕЧ - Председник приштинске привремене изврсне администрације Рамуш Харадинај истиче да је таксама створена ситуација да одуговлачење с постизањем споразума кошта обе стране.

"По први пут Србију кошта губљење 'времена'", нагласио је Харадинај у изјави аустријским новинарима у Приштини, упитан да ли ће таксе остати на снази све док Београд не призна независност Косова.

Он је таксе објаснио тврдњом да је Београд наводно две деценије блокирао увоз робе са Косова. "Ми смо се таксама бранили", нагласио је он додајући да је његова влада заинтересована да се та ситуација превазиђе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шеф српске дипломатије: Седница СБ УН у знаку напада на север КиМ

Према његовим речима, Приштина жели коначно решење односа са Београдом, а то, како подвлачи "значи признање од стране Србије". Харадинај је, на констатацију да су те мере повећале популарност његове странке, рекао да је то "поједностављен приказ ствари".

Таксе, које пре свега, како констатује бечки дневник "Курир", погађају српску мањину на Косову, по Харадинају нису ту да остану заувек.

Споразумом о слободној трговини, како тврди, оне би постале брзо историја. Харадинај се, у разговору са аустријским новинарима у Приштини, заложио за визну либерализацију.

"Верујем да ћемо још ове године добити визну либерализацију", казао је он додајући да се састао са холандским премијером Марком Рутеом у Њујорку И да је мишљења да Холандија неће блокирати укидање виза, те да се нада да то Француска исто неће учинити.

"Косово је потпуно други случај од Албаније", поручио је он у вези захтева Холандије да се врате визе за грађане Албаније.

БЕОГРАД ЋЕ БИТИ КРИВ АКО НЕ БУДЕ САМИТА У ПАРИЗУ


Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, не искључује могућност да најављени самит у Паризу 1. јула не буде одржан, али тврди да то неће бити кривицом Приштине, већ Београда, јер условљава наставак дијалога.

Став Београда је, иначе, да нема наставка дијалога без укидања приштинских такси. Харадинај каже да због Париза неће правити никакав компромис на штету тзв. Косова.

Он је навео да је "отворена могућност укидања таксе", али у замену за оквирни споразум, који укључује узајамно признавање и слободну трговину ...

"Ми не водимо састанак у Паризу и не можемо гарантовати ништа о томе. Ја сам одговоран за позицију Косова, али нисам сазвао овај састанак. Председник Макрон одлучује о томе”, рекао је Харадинај, пренела је РТК2.