Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта реаговао је данас на најновију претњу Србину из Требиња да напусти Дубровник у року 24 сата, наводећи да је то један у низу доказа да "проусташке снаге" настављају да систематски шире мржњу и позивају на насиље према Србима, те да их све чешће и физички нападају.

Прочитајте још: НОВИ НАПАД НА СРБЕ У ХРВАТСКОЈ: Маскирани пресрели сезонског радника и "дали" му 24 часа да напусти Дубровник

"Јаке проусташке снаге у Хрватској предводе Католичка црква на челу са већином бискупа, бројна удружења ратних ветерана, политичке странке десне оријентације предвођене ХДЗ-ом и већина медија и портала на челу са ХРТ-ом", рекао је Линта у саопштењу.

Он тврди да проусташке снаге прећутно или отворено подржава хрватски државни врх јер, додао је, нема политичке воље да покрене борбу с циљем да Хрватска поштује европске вредности односно људска права, антифашизам и владавину права.

Прочитајте још: ЗЛОЧИН ИЗ МРЖЊЕ: Нападачима на Србе на Брачу прети осам година робије

"Проусташке снаге величају усташке злочинце као борце за слободу, геноцидну НДХ називају правом хрватском државом, а Србију и крајишке Србе званично су у срамној Декларацији о Домовинском рату из 2000. године назвали агресорима на Туђманову Хрватску", рекао је Линта.

Подсећа да се 2010. и 2011. године борио да тадашња власт у Србији и представници Срба у Хрватској траже од Европске уније да не затвара преговоре са Хрватском о Поглављу 23 "Људска права и правосуђе" и да не прима Хрватску у своје чланство док званични Загреб не реши кључне проблеме српског народа и док се не "суочи са својом злочиначком прошлошћу", али да су преговори о Поглављу 23 затворени 30. јуна 2011 године, а Хрватска постала чланица ЕУ две године касније.

"Већ у септембру исте године, у знак ''захвалности'', почео је нови талас рехабилитације усташтва и ширења мржње према Србима и свему што је српско разбијањем и скидањем двојезичних табли у Вуковару и широм крајишког подручја, који траје до данашњег дана", рекао је Линта.

Он сматра да је "Хрватска болесно друштво" и да неће ни по коју цену да се одрекне "усташке злочиначке идеологије".

Србину из Требиња претили су чланови навијачке групе Торцида, због чега је он напустио Дубровник, где је био на сезонском раду.

Требињац је радио у једном дубровачком ресторану као конобар, а током ноћи су га пресреле непознате особе у фантомкама и поручиле му да има 24 сата да напусти Дубровник.