АЛЕКСАНДАР Вучић није се позвао на председнички имунутет у процесу који се против њега води по тужби лидера Народне странке Вука Јеремића, јер га је председник назвао "шефом међународне банде лопова", али је судија у том предмету одлучила да се рочиште не одржи док се Скупштина не изјасни да ли му за овакав случај може бити скинут имунитет.

Српски председник је казао да ће се одазвати на судски позив ако га добије и замолио посланике да што пре сазову седницу и укину му имунитет, како би могао да се појави на суду:

- Све што сам рекао о Јеремићу је истина. Он је лопужа великих размера и то никаква тужба не може да промени. Понављаћу то и по цену да одем у затвор.

Вучић је нагласио да Јеремић тражи 50 милиона динара, јер "зна колико је украо, па рачуна колико му фали да живи како је доскора живео, када је могао да отима и српске и кинеске и многе друге паре":

- Стојим иза сваке своје речи и још оштрије ћу му одговорити у лице, јер је Јеремић много већа штеточина и лопов него што сам јавно говорио.

Прочитајте још - Председник Србије: Покушаћу Трамповим људима да укажем на стање на КиМ

На констатацију да је судија предложила да се спор реши медијацијом и види ли то као опцију, Вучић је рекао да за то није заинтересован и да нико не може да промени његово мишљење и увереност да је реч о лопужи великих размера:

- Имам поверења у српско правосуђе, ако ме и осуде, ићи ћу у затвор јер немам те паре које Јеремић тражи, али бићу задовољан, пошто знам да сам штитио образ Србије од лопова и криминалаца.

Вучићев адвокат Драган Палибрк рекао је да је суд поступио у складу са законом кад је затражио од Скупштине да се изјасни о председниковом имунитету и додао да је згрожен тиме што је Јеремић тражио 50 милиона динара накнаде на име нематеријалне штете. Палибрк је објаснио да је судска пракса да се на име материјалне и нематеријалне штете за смрт лица додељује по неколико стотина хиљада динара, а да Јеремић сматра да његов углед вреди 50 милиона динара. Упитао је и да ли неко има право да се позива на углед и част, а да за председника државе говори да је издајник, кукавица, криминална битанга...

Јеремић, са адвокатом, долази на рочиште Фото Танјуг

Адвокат Палибрк рекао је и да Вучић неће тужити Јеремића зато што стоји на становишту да политика није средство да се нешто заради и узме, већ подразумева велику одговорност и спремност да се истрпи критика.

ОДРЕДИТЕ ВРЕМЕ И МЕСТО...

ВУЧИЋ је позвао је Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, Бошка Обрадовића, и социолога Јову Бакића да одреде време и место њиховог сусрета. Он је на тај начин прокоментарисао Бакићеву изјаву да ће бити сукоба у Србији и да власт неће мирно отићи:

- То је демократско решење оних који кукају на насиље, кажу да су "дуге цеви" спас. Ајде ко бога те молим, немој више да претиш по тим новинама! Јеремићу, Ђиласу, Обрадовићу и Бакићу, ево, реците ми где да дођем, ја сам сам, а вас петорица, мене једног да пребијете, да добијем те грдне батине - рекао је Вучић.

ВОЉА НАРОДА

КОМЕНТАРИШУЋИ састанак лидера дела опозиције са америчким званичником у Амбасади САД, Вучић је рекао:

- Ни најмање ме не интересује о чему је Обрадовић разговарао са Метјуом Палмером. У Србији се на власт долази вољом народа, а не састанцима с Американцима.