ПРИШТИНА - Председник тзв. Косова Хашим Тачи изјавио је у Тирани да би "максимална координација" Европске уније и Сједињених Америчких Држава могла резултирати постизањем коначног споразума о узајамном признавању Косова и Србије.

Тачи је приликом доделе одликовања заслужним грађанима Албаније који су допринели независности Косова, рекао да је историја Косова "прича о потпуном локалном и међународном успеху" јер је, како је навео, признато "од 116 земаља и примљено у око 200 међународних организација".

"Тзв. Косово има своје партнере и присталице, има своје пријатеље, али постоје и противници на евроатлантском путу. Једна ствар је сигурна, Косово има своју будућност у НАТО-у и Европској унији, крец́е се споро али одлучно и сигурно", рекао је Тачи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тачи открива шта га је изненадило на сусрету у Берлину

По његовим речима, дијалог са Србијом треба да се одвија безусловно, "у равноправним условима између две независне и суверене земље".

"Ценим француско-немачку иницијативу у исто време, и изузетно сам охрабрен због пуне подршке Сједињених Америчких Држава, тако да би максимална координација Европске уније и САД могла успети у постизању коначног споразума о међусобном признавању", рекао је косовски председник.

Током посете Албанији, Тачи није желео да коментарише политичку кризу у тој земљи.