ПОЛИТИЧКИ компромис на Западном Балкану мора бити награђен - ту поруку послао је комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан уочи данашње седнице Савета ЕУ, на којој ће бити речи о преговорима са Северном Македонијом, Албанијом, али и о даљем напретку Србије на европском путу.

Хан је позвао министре ЕУ да што пре омогуће покретање преговора са Северном Македонијом и оценио да би то био важан знак за цео регион:

Прочитајте још - БЕЗ КОМПРОМИСА ОКО ПОТПИСАНОГ: Београд о могућим смерницама Запада за проналажење решења за КиМ

- Ако поново буде покренут дијалог између Србије и Косова, они морају да виде да ће инвестиција у проналажење политичког компромиса бити награђена. У супротном немају подстицај. Сви треба да схвате колико је, у интересу целог региона, важно дати знак једној земљи.

Министри спољних и европских послова ЕУ, на састанку Савета у Луксембургу, требало би да донесу закључке и препоруке о даљим корацима земаља које се налазе у процесу приступања ЕУ. Очекује се и да се дефинише и одговор Савета на препоруку Европске комисије о покретању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Према последним информацијама, та одлука могла би да буде поново одложена.