МЕЂУВЛАДИНА конференција између ЕУ и Србије, на којој се отварају преговарачка поглавља, заказана је за 27. јун - сазнају "Новости" у Бриселу. То практично значи да ће, уколико не дође до неких непредвиђених промена у последњи час, бити отворена бар још једна приступна област. А реч је о поглављу број 9, које се односи на финансијске услуге.

Последња препрека за отварање овог поглавља отклоњена је у петак у Орланду, где је на пленарном заседању Међународне организације за борбу против прања новца ФАТФ донета одлука да Србија буде скинута са тзв. сиве листе, јер је наша земља испунила све захтеве кад је реч о борби против прања новца и спречавања финансирања тероризма.

Председник Србије Александар Вучић оценио је у петак да је скидање Србије са листе земаља са "системским мањкавостима" у борби против тероризма и прања новца изванредна вест.

Прочитајте још - Србија скинута са „сиве листе“ ФАТФ

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже, за "Новости", да је уложен огроман рад како би се изградио оквир у којем грађани препознају да је Србија посвећена спречавању прања новца и да је у тој борби фактички лидер у региону:

- Борили смо се годину и по дана да покажемо да је Србија искрено посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма. Донели смо огроман број закона и подзаконских аката, ушли смо у њихову примену и показали резултате који се огледају у знатно већем броју лица која су процесуирана за прање новца и великој заплени имовине.

Министарка правде Нела Кубуровић, у петак на седници ФАТФ, рекла је да је Србија на највишем политичком нивоу посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма, што је препознала и ова организација:

- Србија остаје посвећена овој борби на највишем политичком и институционалном нивоу. До краја године биће усвојена и нова Национална стратегија за спречавање прања новца и финансирање тероризма.

Иначе, на листи ФАТФ, међународног тела чији је задатак развој и унапређење борбе против прања новца и финансирања тероризма, Србија се налазила од фебруара 2018. године. Након стављања на ову листу, наша земља је показала опредељеност на највишем политичком нивоу за испуњавање Акционог плана који је утврђен за Србију, а за који је ФАТФ у фебруару оценио да је испуњен.

Представници бројних земаља и међународних организација међу којима су ЕК, Русија, Италија, Француска, Немачка, НР Кина, САД, Турска и Индија предложили су на почетку заседања ФАТФ, 17. јуна, да се Србија скине са листе. На седници у петак, ФАТФ је поздравио значајан напредак Србије на унапређењу система спречавања прања новца и финансирања тероризма и указао да је наша земља ојачала механизме у том домену. Одлука да Србија више не буде на "сивој листи" ФАТФ пропраћена је бурним аплаузом представника држава чланица те организације.

Румунија, која крајем јуна завршава председавање ЕУ, покушава да, осим поглавља 9, следеће недеље буде отворено још једно, поглавље 4, које се тиче слободе кретања капитала, кажу нам у Бриселу. Радна група за проширење састаће се на техничком нивоу у понедељак. Одлуку би, затим, на политичом нивоу, дан пред Међувладину конференцију, требало да донесу амбасадори земаља чланица.

Небојша Стефановић

АНА БРНАБИЋ: ВЕЛИКИ УСПЕХ ЗА СРБИЈУ

ОВО су добре вести и велики успех за Србију. Влада је напорно радила на томе да Србија више не буде на "сивој листи" ФАТФ и у последњих годину дана у вези са тим измењено је 12 закона, на десетине подзаконских аката, формиране су нове институције - рекла је премијерка Ана Брнабић.

Србија је, додала је, имала велику штету јер је била на тој листи и то је могло да се избегне, међутим, после тога је урађено доста и може се рећи да наша земља сада може бити један од лидера у борби против прања новца и тероризма.


ЈОРГОВАНКА ТАБАКОВИЋ: ДОБАР СИГНАЛ

ГУВЕРНЕР Народне банке Србије Јоргованка Табаковић оценила је да то што Србија више није на "сивој листи" ФАТФ, показатељ да се у нашу земљу може лако улагати новац који има чисто порекло и намену, као и да је одлука ове међународне организације сигнал новим инвеститорима, поготово онима који Србију не познају довољно.

- Ова вест је била очекивана, јер наша држава испуњава стандарде и примењује све системе појачаног праћења токова новца.