ЈОШ један снимак на друштвеним мрежама шокирао је све оне који су га погледали. Сцену су забележиле сигурносне камере на пружном прелазу у селу Мајур код Шапца. На њему се јасно види како младић аутом прелази пружни прелаз иако је рампа спуштена, паркира се неколико метара даље, а онда се враћа и бесно ломи прво једну, а потом и другу рампу, у ишчекивању да прође воз.

О дивљању нервозног младића, који није имао стрпљења да сачека да прође локомотива, и који је угрозио свој живот, али и туђе животе, с правом брује сви медији и интернет-странице. Овај вандализам, међутим, упозорио је на то да се сличне безумне сцене догађају свакодневно и у друмском и на железничком саобраћају.

У предузећу "Инфраструктура железнице" кажу да вандали годишње поломе 4.000 рампи. Сваког дана страда њих десетак! Сва та Н.Н. лица скидају делове са пружних прелаза, неодговорном и непрописном вожњом ломе бранике док их заобилазе, пролазе испод њих, или, попут недавног случаја, покажу "ко је јачи". А камере које "Железнице" од прошле године интензивно постављају на пружним прелазима бележе да у већини случајева, 15 секунди после ломљења браника - наилази воз.

Прочитајте још - ИНЦИДЕНТ НА ПРУЖНОМ ПРЕЛАЗУ: Почео да шутира спуштену рампу

Неодговорност и бахатост свакодневно показују и крадљивци који односе телефонске каблове, шахтове, саобраћајне знакове и путоказе, на километре путне ограде... Несвесни, ваљда, да тако, због зараде од неколико хиљада динара, или своје бахатости, стављају на коцку не само свој живот, већ и животе многих других. Али вероватно и свесни тога да правда у Србији дуго путује, нарочито против Н.Н. лица.

Ваљда би податак "Железница", да се ломљења не чине само у Србији, већ је исти проблем препознала и Међународна железничка унија, требало да нам донесе олакшање. Ипак, није лакше.