ПРЕДСЕДНИК БНВ Есад Џуџо поднео је у понедељак неопозиву оставку на место већника у Националном савету Бошњака. Овај потез претходио је планираној седници, на чијем дневном реду су превирања и сукоби међу представницима Бошњака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Конституисан нови сазив БНВ

У тексту оставке Џуџо наводи да се повлачи у циљу очувања свега што је постигнуто у протеклом периоду и спречавања даљих подела унутар Бошњачког националног већа и Бошњака. Све листе и већнике он је позвао да "остану јединствени и да се боре за права Бошњака".

За председника БНВ, Џуџа је прошле године предложила листа Сулејмана Угљанина "Самоопредељење", која је, незадовољна његовим радом, пре неколико дана затражила његову оставку.

Проблеми у БНВ су испливали недавно, након што је ИО ове институције, састављен само од чланова Угљанинове листе "Самоопредељење", без знања Џуџа и без учешћа и сагласности листе "Вакат је" која са "Самоопредељењем" чини већину, представио Иницијативу о специјалном статусу Санџака, коју су многи у Србији и шире доживели као покушај стварања нове државе на територији Србије и Црне Горе.

Пошто није подржао "Угљанинову иницијативу", Џуџо је оптужен да ради "по диктату Вучићевог режима", па је од њега затражена оставка. Најпре је поручивао да се неће повући и да га смењује "албански лоби" у Бошњачком националном већу и СДА, странци која је одмах стала уз све предлоге листе "Самоопредељење" и тог дела БНВ, али се у понедељак предомислио.

ЈАСМИНА ЦУРИЋ ПРЕДСЕДНИЦА

НА седници БНВ, којој није присуствовао досадашњи председник Есад Џуџо, за новог председника ове институције изабрана је др Јасмина Цурић, универзитетски професор и блиски сарадник Сулејмана Угљанина. За њу су гласали већници листа "Самоопредељење" Сулејмана Угљанина и "Вакат је" професора др Саита Качапора који чине већину у БНВ-у. У опозицији је остала листа Муамера Зукорлића. Нова председница изјавила је да ће радити у интересу "Бошњака и свих грађана Санџака". Потпредседник листе "Вакат је" Есад Рахић истакао је да су договорени принципи рада већа, у којима је прва ставка његова деполитизација. Представник листе Муамера Зукорлића Јахија Фехратовић истакао је да ће у БНВ бити још избора. Седница је била затворена за медије.

ЗУКОРЛИЋЕВА ЛИСТА НЕЋЕ УЧЕСТВОВАТИ НА СЕДНИЦАМА БНВ

Већници листе Матица бошњачка Муамера Зукорлића саопштили су да неће учествовати на седницама тог тела све док се, како кажу, не остваре неопходни услови за нормалан, достојанствен и транспарентан рад БНВ. Већници ове листе, наводи се, ће наставити са својим деловањем у цију заштите и унапређења националних права и зацртаних циљева кроз Матицу бошњачку и друге расположиве механизме. Они на састанцима БНВ неће учествовати због чињенице да се то веће, како кажу, претворило у механизам гушења афирмације бошњачког националног идентитета и права Бошњака и због чињенице да га од прве седнице прате бројне незаконитости.

Посебно указују на понашање "хулигана" Сулејмана Угљанина који, како наводе, нападају и вређају поједине чланове Већа и новинаре.