ПРОМЕНА формата дијалога са Приштином засада се не најављује, као ни укључивање других земаља у овај процес. А Вашингтон и те како има прилике да покаже да жели да помогне, али помоћ није покушај да се преузме кључна улога у дијалогу да би се форсирали само приштински циљеви.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: О мерама после Видовдана

Ово, за "Новости", каже шеф дипломатије Ивица Дачић, поводом поруке из Стејт департмента, после отказивања париског самита, да Београд и Приштина морају да се врате преговорима и да су САД спремне да помогну обема странама, и ЕУ као посреднику.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дачић: Отказивање Париза пораз, али најмање Србије

Уколико Америка заиста жели да помогне, додаје Дачић, и даље има идеалну прилику за то:

- Нека убеди Приштину да укине неразумне таксе, па да се вратимо за преговарачки сто. И нека им објасне да се договорено мора поштовати, тако што ће инсистирати на формирању ЗСО. Није помоћ дијалогу позив "двема странама" да се уздржавају од провокација, јер Београд никога не провоцира и све време води рачуна о свом народу на КиМ. За то време Харадинај помиње да ће таксе трајати вечно ако не буде признавања Косова.

Дачић подсећа и да је руски премијер Дмитриј Медведев пренео јасну поруку председнику Александру Вучићу - да ће Русија и даље бити уз Србију и имати значајну улогу у заштити нашег територијалног интегритета и целовитости, и закључује да би тешко могло да се догоди да се само САД укључе у дијалог, а не и неко други.

Истини за вољу, Вашингтон је све време откако се води дијалог под палицом ЕУ, имао, најблаже речено, саветничку улогу, али се, после неуспеха Берлина и Париза да две стране сместе за исти сто почетком јула, поставило питање да ли наступа фаза у којој ће Вашингтон бити кормилар преговора. Одлазећи амерички амбасадор у Београду Кајл Скот прецизирао је током викенда да они неће водити преговоре, али да ће бити ту да помогну, уз опаску да решење треба да дође од Београда и Приштине и да мора бити спроводиво и трајно.

Пре годину и по, подсетимо, председник Вучић је, приликом посете Москви, изјавио да је од лидера Русије Владимира Путина добио потврду да је руска страна спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине уколико буде покушаја да се прошири формат дијалога и у њега се укључе САД.

На другој страни, са циљем да што пре дођу до правно обавезујућег споразума са Београдом, који, према њиховом мишљењу, мора да подразумева "узајамно признавање", из Приштине су почела да стижу упозорења о "ризицима" ако се остане без таквог договора. Тако је председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио у понедељак да не сумња да ће се, ако се ове године не закључи споразум, ући у опасну зону ових односа, који могу дестабилизовати читав регион.

ПОВРАТАК СРБА - КОЛОНИЗАЦИЈА?!

НАСТАВАК изградње кућа у повратничком насељу Сунчана долина на северу КиМ, заменик косовског премијера Енвер Хоџај назвао је пројектом колонизације, којим се мења етничка структура. Хоџај је на "Твитеру" написао да Србија наставља пројекте "колонизације", тврдећи да су то опасна дела која стварају нестабилност и да ЕУ таква дела мора одмах да осуди и заустави. Према пројекту, Сунчана долина у Малом Звечану треба да обезбеди станове за 350 породица, као и пратеће јавне објекте - школу, обданиште, цркву, пијацу....